Din varukorg är för närvarande tom!
Örtsalt på tork

Vi skördar fortfarande örter och bygger upp vårt lager av vårt eget örtsalt. I år har det blivit ca 3 kg salt på varierade örter. Jag har experimenterat med att använda både havssalt samt det rosa himalyasaltet, hälften av vardera. Då blir saltet inte lika ettersalt. Att ta vara på sina örter på det här sättet tycker jag är fantastiskt. Hela årets smaker och dofter görs tillgängliga under årets alla månader.
Det stämmer, vi gör ett blött salt genom att mala färska örter och salt i en mixer. Sedan torkas det långsamt på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Då och då går vi förbi våra plåtar som står ovanpå skänken och på bokhyllan och vänder varsamt på saltet. Då kan luften komma åt och torka från alla håll och kanter. Ibland, när vi har mycket lök i saltet, behöver vi torka det i ugnen på 50 grader och med luckan på glänt. Ibland kan ett salt som är mycket fuktigt, behöva torkas i en sådan där eltork i flera våningar. När saltet har torkat maler vi det en gång till i vår mixer. Sedan förvarar vi saltet i glasburkar med tätslutande lock. Vi gillar att använda vårt salt i saltkvarnar så att vi kan finmala det precis innan det landar på den mat vi äter.
Vi använder de örter vi har och gör saltet vid flera olika tillfällen. Ibland är det olika slags rena salt, då vi bara använder en ört eller grönsak och ibland blandar vi allt. När vi malt rena salt blandar vi oftast till ett generellt salt som vi tror kommer fungera till det mesta vi gör. Men vi lämnar också kvar olika slags rena salt i småburkar för särskilda tillfällen. I år har vi ett dragonsalt, ett dillsalt och ett vitlökssalt som vi tror att vi kommer använda till särskilda rätter och smörgåsar.
Vilka örter?
De här örterna har vi använt till våra örtsalt i år: Rosmarin, timjan, vinterkyndel, basilika, libbsticka, persilja, topplök, piplök, gräslök, Kinesisk gräslök, roselleriblast, rucola, mejram, dragon, salvia, mynta och säkert några sorter som jag glömt.
vill du veta mer ingående hur vi gör vårt örtsalt, kolla in detta inlägg: Göra eget örtsalt.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar