Sinnebilden av en sommar är för många att ha egenodlat att kunna njuta av. Har du inte kommit igång med några grönsaksplantor och tror att det är försent? Här kommer tips på hur du snabbt kan ordna en köksträdgård.
Ibland kan det nog kännas lite kravfyllt när man ser bilder och läser artiklar och blogginlägg om alla duktiga odlare som i god tid drivit upp allehanda olika växter och som kan skörda innan man ens hunnit förstå att det är nytt år. Här hemma kan det också verka hetsigt med alla plantor hit och dit året om, men det har blivit som en del utav livet att tex växtbelysningen bländar en vid frukosten och jordsäckarna läcker och jordar ner golvet ideligen. Sådder och omplanteringar sköts som vilken annan syssla som helst. Likväl som vi parar ihop barnens strumpor planteras chiliplantor om, medan barnen gör läxor.
Men hur ska man göra ifall man nu inte kommit igång i rätt tid? Eller måste man överhuvudtaget starta tidigt? Kan man inte så sina frön när semestern börjar och man äntligen har tid?
Det hela beror på när man vill kunna äta av skörden. Vill man äta hemodlade grönsaker i slutet av sommaren och under hösten går det bra att börja i mitten eller slutet av juni då semestern börjar. Det finns många grödor som kan sås under sommaren och hinna ge fin skörd innan året är slut.
Men om du vill kunna plocka eget grönt till sommarfrukosten redan i juni då semestern börjar behöver man tänka annorlunda. Det är absolut inte kört. En köksträdgård kan man ordna snabbt med enkla medel.
Från frö till skörd
Om man sår sina frön i mitten eller slutet av juni kommer det minst ta 4 veckor innan man kan skörda av de snabbast växande grödorna sallat, rucola, dill, rädisa. Spenat är inte att rekommendera denna tid, då den går upp i blom direkt under högsommaren. Vill man kunna skörda redan sin första semestervecka bör fröna alltså ha såtts minst en månad tidigare.
Önskas andra grödor som potatis, gurkväxter, morötter, ärtor eller bönor får man verkligen vara glad om någonting är skördeklart innan semestern är slut, om man sått i juni. Tomat, chili, paprika och aubergine är i princip lönlöst att så i juni eftersom de inte hinner utvecklas tillräckligt innan hösten kommer.
Köksträdgård på ett kick
Vi är bekanta med en barnfamilj som också har ett sommarställe i närheten av vårt. Det är all sin lediga tid vid stugan, och bosätter sig där under deras fem semesterveckor varje sommar. Köksträdgården är ganska stor hos dem, men de driver inte upp någon av plantorna från frö. Allt köps i form av pluggplantor, dvs färdiga grönsaksplantor. När semestern börjar har de köpt på sig allt de vill ha i grönsaksväg på en handelsträdgård. Plantorna är avhärdade och klara och i perfekt storlek att plantera ut. Efter en vecka brukar de börja skörda av sallat, kryddväxter och andra gröna blad. Vart eftersom veckorna går finns mer och mer att skörda av. Sedan brukar de också ha grönt att skörda av hela hösten.
Om du inte har kommit igång med någon odling i år, men gärna skulle vilja kunna skörda egna grönsaker under lata sommardagar, ta dig då en tur till en handelsträdgård och köp grönsaksplantor i pluggbrätten eller krukor. Fråga om plantorna är avhärdade. Om de inte är det, behöver de vänjas vid solljuset innan de planteras ut. Om du missar avhärdningen kan plantorna dö av solchocken. Sk pluggplantor bör planteras om för att växa på sig. Det går bra att plantera om till krukor, lådor, pallkragar och friland. Se till att du berikar jorden med någon form utav gödsel och vattnar regelbundet under säsongen.
Har du grönsaksodlande vänner kan det hända att de gärna delar med sig av uppdrivna plantor. Fråga dem! Hos oss blir det lätt så att plantor måste ges bort till släkt och vänner, eftersom vi alltid så lite för mycket.
Loppet är alltså inte kört. Drömmer du om skördeklara grönsaker på semestern kan du alltså få tag på färdiga grönsaksplantor. Vänta inte för länge bara så att alla grönsaksplantor tagit slut. Plantorna kan stå kvar i sina krukor tills du har tid att plantera ut. Se bara till att vattna då och då.
Lycka till!
Theres Lundén
Lämna ett svar