Det finns en hel del växter, hatade som älskade som har en sak gemensamt, de växer vilt och ofta alldeles invid husknuten. Att använda det naturen ger utan att behöva odla det själv torde vara det allra mest klimatsmarta man kan tänka sig. I den här pajen har vi använt både den hatade kirskålen och den mer omtyckta löktraven. Vi har använt dem främst som kryddor än som huvudingrediens. För den vågade kan man ta bort spenaten helt och bara använda ogräset.
Ingredienser till pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör eller ghee
0,5-1 tsk salt
2 msk vatten
Ingredienser till fyllning
1-2 dl kirskål
1 dl löktrav
200-300 g målla/spenat
1 vitlöksklyfta
1 medelstor lök
4 ägg
2,5 dl mjölk
1 tsk örtsalt efter tycke och smak
0,5-1 dl solroskärnor
150-300 g fetaost
3-5 msk rapsolja eller ev ramslöksolja
Lite nymortlad svartpeppar eller chilipulver
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ihop ingredienserna för pajdegen så att du får till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform och nagga ytan med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 min. Repa av bladen från löktraven och kirskålen och hacka dem fint. Fräs bladen i rapsolja tillsammans med en hackad lök tills de alla förlorat sin spänst, salta med örtsalt efter tycke och smak. Fördela de frästa ogräset, spenaten, fetaosten skuren i kuber, solroskärnorna i pajskalet. Vispa ihop äggen med mjölken och smaksätt med svartpeppar och örtsalt. Grädda din ogräspaj i ugnen i 30 min.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar