Odla sodaört – från sådd till skörd

Något som fascinerat mig länge är växter som växer vid havsstränder. I dagsläget har jag tre olika strandväxter som jag odlar nästan varje säsong. Först ut i mitt utforskande var sodaört som har en härligt salt smak. Här berättar jag om sådd, skötsel och skörd.

Första gången jag läste om sodaört var i en tidningsartikel min pappa hade rivit ur och lagt på min frukostplats i stugan. Det var en rutin vi hade. Han samlade en massa intressanta artiklar till mig som jag kunde läsa när jag kom ”hem” efter någon veckas studier eller jobb. Denna artikel handlade om två forskare som målade upp en fantastisk framtidsvision om att odla upp öknarna med den salt-tåliga växten sodaört och använda havsvatten till bevattningen. Svältande människor skulle enligt dem blott vara ett minne. Artikeln byggde upp en nyfikenhet hos mig och stoppade in namnet i den del av min hjärna där jag samlar alla växter, den sk inre trädgården.

Vartefter åren gick hörde jag flera gånger talas om denna salta grönsak. Inte bara som en växt att odla i öknen, den skulle även vara en synnerligen god delikatessgrönsak, som man njuter av både i Japan och Italien och som även växer vilt även i Norden.


Sodaört

  • Det finns flera olika sorters sodaört men den vi har lyckats bäst med, är Japansk sodaört. Den heter Salsola komarovii på latin .
  • I vilt tillstånd växer sodaört på havsstränder och kallas också för strandtång. Det salta havsvattnet gör att växten får en spännande salt smak.
  • Det sägs att sodaörten är en av de äldsta grönsakerna som odlas i Japan. Där använder de örten bla som sushikrydda.
  • Sodaört kallas den för att man tidigare har framställt soda från den.
  • Växten är ettårig.

Det spännande havet

Det där med växter som växer nära havet har som sagt attraherat mig länge. När jag tänker efter är det kanske för att dessa växter växer på en för mig ganska okänd plats där jag inte tillbringar så mycket tid. För mig är havet läskigt, fascinerande och spännande samtidigt och där stranden tar slut öppnar sig en ny värld. I detta salta, karga och blåsiga gränsland mellan två världar lever denna växt och får det att fungera. Det är inte konstigt att man blir imponerad och intresserad!

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *