Din varukorg är för närvarande tom!
Odla potatis i kruka
Har du också några sättpotatisar som du inte vet vad du ska göra av? Eller ett par knölar med groddar liggandes i ditt skafferi? Då är det hög tid att få ner dem i jord så att du kan skörda framtidens mat. Du behöver inte ens ett trädgårdsland, det räcker med några stora krukor, planteringsjord, lite gödsel och någon solig plats att ha krukorna på.
Att odla potatis i kruka är ett enkelt sätt att kunna njuta av egna framtida potäter nästan var man än bor. Du behöver inte ens odlingsbar mark att odla på! Det enda som behövs är några potatisar, en dränerad kruka (hål i botten), planteringsjord och lite gödsel.
Det finns flera anledningar till varför man väljer att odla potatis i krukor. Små odlingsytor, att man bor i staden eller brist på friland och pallkragar. Men också en önskan att få så mycket potatis man bara kan, att man helt enkelt inte nöjer sig med de vanliga platserna när de är fulla. Man vill ha mer potatis och fortsätter plantera i krukor och behållare! För det är ju inte ovanligt att man står med några överblivna sättpotatisar när potatislandet är klart eller råkar rafsa fram några skafferikalla knölar med långa groddar.
Allt sedan jag startade mitt odlande 1992 har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera gör jag i samarbete med Hasslfors Garden och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel i mitt odlande.
Krukor jord och gödsel
Till potatisodling bör du använda krukor i storlek mellan 7 – 20 liter och de bör ha hål i botten så att potatisarna inte drunknar och ruttnar. Fyll krukan till hälften med planteringsjord och tillsätt därefter gödsel. Till ca 10 liter jord räcker det med knappt 1 dl av Hasselfors gödsel för köksträdgården eller en blandning av lika mycket av Hasselfors hönsgödsel och deras gödel för frukt och bär.
Flera olika slags potatisar
I år harjag testat att plantera flera olika slags potatisar. Förutom de värdefulla mandelpotatisarna som jag fick från några sesammedlemmar på marknaden Jamtli i Östersund har jag även några andra krukpotatisprojekt. Tidigare har jag berättat att jag dragit upp potatis från frön som jag skördat från våra odlingar och fem sådana plantor bor i tillsammansodlingen i olika krukor. Drömmen är en egen sort i framtiden. Potatisar från frö blir inte som knölarna de härstammar ifrån, de kan bli lite hur som helst och det triggar verkligen igång min nyfikenhet. Jag hittade också en hel del potatisar med långa groddar i vår odlingskällare och passande nog fanns det några krukor kvar ute i växthuset som fick bli deras hem. Jag är medveten om att planterar man en bit in i sommaren så kommer troligtvis skörden att bli senare. Men vad gör väl det? Några hemodlade knölar kommer det finnas plats för vilken månad de än behagar att komma.
Produkter: I det här inlägget har jag använt Hasselfors EKO-JORD samt deras kravmärkta Hönsgödsel, Gödsel för frukt och bär och gödsel för köksträdgården Deras produkter finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.
Lycka till med era potatiskrukor
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar