Din varukorg är för närvarande tom!
Odla perenna ätbara växter

När man tänker efter så finns det väl ingenting som är så genialiskt som att odla grönsaker, frukter och bär som återkommer varje år på samma plats och ger skörd efter skörd. Särskilt bra är dessa grödor om man inte har så mycket tid för en odling men ändå vill kunna njuta av egenodlat. Har man en odling långt från hemmet är det verkligen idealiskt att odla perenna växter.
Begreppet perenn betyder att en växt är flerårig och bara vilar sig under vintern för att därefter skjuta nya skott. Vanligt är annars att odla ettåriga växter och tvååriga, dvs annueller och bienner. Exempel på annuell är sallat, spenat och dill och några av köksträdgårdens bienner är bla kål, persilja och de flesta rotfrukterna.

Det finns ett stort utbud av perenner på plantskolor och handelsträdgårdar. Att införskaffa sig färdiga plantor som man kan planterar varhelst man vill ha dem, är nog det enklaste sättet om man vill ha en ätbar trädgård snabbt och utan någon större ansträngning.
Vill man vara något mer genuin, driver man upp sina plantor själv och köper sina frön i butik eller beställer på nätet. Vid vårt lantställe försöker vi varje år utöka vårt bestånd av perenna växter.

Dessa finns i nuläget i vår skogsträdgård:
Så fort jag och Johannes är lediga tillsammans åker vi till vårt lantställe. Vi är oftast där i flera dagar i streck, men med några veckors mellanrum i bland. Det är viktigt för oss att det vi odlar klarar sig utan vattning under lång tid. Alla våra fleråriga grönsaker klarar sig på enbart regnvattnet och är alltid fina och frodiga när vi anländer till trädgården. Men någon gång ibland skadar det inte att ge dem extravatten

Vi tycker att perenna växter blir allra bäst om de planteras på friland eller i botten-lösa odlingslådor som har kontakt med marken. Då kan deras rötter finna fukt på egen hand, långt ner i marken. Är de planterade i kruka behövs vattning för att de inte ska torka ut och dessutom brukar de behöva skyddas under vintern för att inte jorden i krukan ska frystorka.
Vi brukar vattna övriga köksträdgården med gödselvatten några gånger per säsong och då brukar perennerna också få en skvätt. Vi har ganska mager jord och därför brukar vi se till att jorden berikas med kompost och gödsel med jämna mellanrum.
/Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla perenna ätbara växter”
Funkia -ätbar? Vad gör man av den?
Lämna ett svar