Din varukorg är för närvarande tom!
Odla med ensilage
Årets hösilagebal är nu avklädd och med hjälp av väder och vind tänker jag att materialet blir lättare att tas upp av växterna. Jag fläker av lite då och då tills hela balen mer liknar en hög snarare ämn en bal. I huvudsak använder jag ensilaget i jorden under växterna som gödsel eller på jorden som täckmaterial.
Idag vet man att gräsklipp innehåller alla 14 näringsämnen som växter behöver och i precis rätt proportioner. Det är budskapet min trädgårdsguru Nils Åkerstedt spridit under 50 års tid, ja han visste säkert inte då att det förhöll sig exakt så men hans teknik om att odla i sand med gräsklipp visade ju att han kommit på något riktigt intressant.
Det var väldigt frustrerande ör mig när jag i mina jungfruliga odlingsår fick reda på att gräsklipp var bland det bästa man kunde använda sig av. Den enda platsen jag hade att odla på var på en karg rullstensås långt ifrån gräsmattor. Så om jag ville ha gräsklipp fick jag tigga det från grannar, syskon eller vänner. Men med tiden blev det ganska tidsödande att samla andras gräsklipp, speciellt om de saknade uppsamlare på sina maskiner och jag behövde lägga ner några timmar på att räfsa ihop det gröna guldet.

Så jag började fundera på alternativ till gräsklipp och testade att göra eget ensilage på Nils sätt, sk grönmassa. Men istället för att använda gräsklipp, som jag ändå inte hade, så liade jag dikena längs den lilla grusvägen vid skogsträdgården på örter och grovt gräs under sommaren. Jag packade in örterna ordentligt i 3-4 gamla jordsäckar och slutligen i två nya plastsäckar för att det skulle bli så lufttätt som möjligt. Säckarna lagrades bakom växthuset till nästkommande vår och när jag började greja i trädgården var det dags att öppna dem. Färdig grönmassa har en väldigt stark doft, mycket starkare än den hösilage eller ensilage jag köper eller får från närliggande lantbrukare.
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Odla med ensilage”
Så gör jag med. Jag får skadade ensilagebalar från en kobonde som ligger på 700 kg.. den balen står där man ställde den ��
Hej! Jag köpte en hel ensilage bal av "min" bonde i juni. Jag skulle behöva använda den att fylla ut med I nya pallkragar men mycket kommer bli kvar till våren. Blir det förstört med massa mögel om jag öppnar den och den står öppen tills i vår? Mvh Åsa Linn'e
Är det idé att lägga i hösilage om pallkragen står på plattor? Bryts det ner ändå utan maskar?
Jag har haft ett tjokt täcke med ensilage (30 cm) på mitt friland.
Undrar nu om jag ska ta bort det, när jag ska direkt så under våren.
Tänker också att jorden inte värms upp av solen om det ligger kvar.Ja, du kan ta bort det och lägga på senare när plantor har växt upp.
Lämna ett svar