Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vårså mangold

Mangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför.
När vi odlar mangold köper vi gärna mixpåsar med olika färger på stjälkarna. Det blir så läckert med gul, rosa och vita stjälkar i en blandning på tallriken.
Mangoldsfrön passar bra att sås i utomhusklimat om våren. Vi kallar det för att kall vårsådd. Vi sår vanligen i någon form av bytta för att sedan kunna plantera om plantorna en gång innan utplantering. Så gör vi med nästan alla växter som vi vill ska växa sig stora. Eftersom vi har kallväxthus brukar vi ha våra mangoldsådder där till en början. Men det går också bra i ett söderläge någonstans utomhus, till exempel mot en södervägg eller på en annan solig plats.


Kallodlingens olika såtider
När det handlar om att odla kallt brukar vi dela upp den kalla perioden i vinter, vinter/vår och vår. Mangolden sår vi på våren från mitten av mars och framöver. Man kan så ändra fram till augusti om man så önskar. Då kallar vi det för sommarsådd. När det handlar om mangold är det bra att veta om att plantorna är känsliga för riktigt kall väderlek. Det är därför vi inte sår dessa innan mitten av mars. Eftersom mangold är en tvåårig växt och går i blom sitt andra år, kan en period med flera minusgrader få plantorna att tro att det blivit dags för blomning, att de redan är inne på år två.

Varför så mangold kallt?
När växter startar sitt liv utomhus blir plantorna fina och kompakta. Det beror på en förhållandevis låg temperatur nattetid, kraftigt solljus och relativt hög temperatur dagtid. Dessutom tycker vi att det är mycket skönare och mer praktiskt att driva upp plantor utomhus i jämförelse med att belamra inomhus. Det är ju mer naturligt!
Sedan många år tillbaka kallsår vi allehanda växter. I begynnelsen var det endast våra perenner, däribland Primula, som vi vintersådde. Det gjorde vi för att just primula kräver det. Dess fröer behöver nämligen utsättas för omväxlande plus- och minusgrader för att gro. Vartefter åren gått och vi testat att kallså flera växter har vi upptäckt att nästan alla växter vi odlar klarar av att sås utomhus när det är ganska kallt. Kålväxter, perenner, örter och annat bladgrönt brukar gå bra att så på vårvintern då det är minusgrader. Andra växter som betor, mangold, nyzeeländsk spenat, purjo, tomat och basilika tål inte allt för många minusgrader men kan ändå växa till sig bra vid relativt låga temperaturer (över nollan).

Lite kort om hur sådden går till hos oss
Mangoldsfröna sår vi på våren från mitten av mars och framöver. Vi brukar förkultivera mangold, men man kan också direktså om man hellre vill det. Vi sår i plastbyttor som vi först fyllt med planteringsjord. Oftast sprider vi ut fröna jämnt över jordytan och därefter täcker vi fröna med ett tunt jordlager och vattnar rikligt. Sådden ställer vi i vårt kallväxthus. Men det går lika bra att låta såbyttan vara på en balkong, i en kallbänk, i en pallkrage eller direkt på marken vid en södervägg. Det är viktigt att hålla koll på sin sådd och vattna ofta så att sådden inte torkar ut.
Omplantering och utplantering
När det ser lite trångt ut i såbyttan och plantorna är mellan 5 – 10 cm höga, är det dags att plantera ut dem eller plantera om dem. Vi gör på båda sätten beroende på vad vi har för plats, hur mycket tid vi har och hur kall eller varm våren är. Om tilltänkt odlingsyta inte är beredd ännu och vi inte har tid med utplantering kan vi plantera om varje planta en gång i ny planteringsjord. Har vi en odlingsyta som är preparerad med gödsel och som är fri från eventuellt ogräs planterar vi ut plantorna. Varje planta planterar vi med ett avstånd på cirka 10 – 15 centimeter från de andra plantorna. Oftast planterar vi inte i raka rader utan jämnt över en yta. Ibland blandat med andra slags växter, 15- 20 plantor i en pallkrage är inte ovanligt.
Läs gärna: Vattna vid utplantering
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck



Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – vårså mangold”
Finessen med mangold är att plantan övervintrar (jag tror den är två-årig) så tidigt nästa vår kan man börja skörda o äta färsk mangold. Kanske lite grövre än de nysådda späda bladen
Ja det är härligt.
Lämna ett svar