Odla fänkål – från sådd till skörd

Knölfänkål i pallkrage

Att ha fänkål i sin odling känns lite extra lyxigt på något vis. Den har en säregen smak och blir ett väldigt vackert inslag i trädgården. Dessutom är det ganska lätt att odla fänkål. Så här gör vi.

Knölfänkål är en märklig gröda. Den bildar en saftig och krispig knöl ovanför jordytan som smakar och doftar lakrits. Den får också en stor stängel med blad som kan användas som dill och om man skördar den skonsamt ovanför jordytan och lämnar roten kvar, kommer det ofta upp nya miniknölar. Vissa grödor ger mer än vad man hoppas på och knölfänkål är en sådan gröda. Men den ger inte allt detta per automatik. Den behöver din omsorg, kunskap och kreativitet. Precis som de flesta grödor behöver du anstränga dig en smula för att fröet ska utvecklas till en skördeklar gröda.

Vilken sort ska man välja?

På ett sätt är knölfänkål en smått läskig grönsak att odla, eftersom den så lätt kan gå upp i frö istället för att bilda saftiga och anissmakande knölar. Det är det sista man vill, för om och när växten på allvar börjar växa uppåt, på väg mot sin framtida överlevnad och bilda frö, förlorar knölen snabbt sin saftighet och fasthet. Den blir då lös, träig och tråkigt. Därför är det av vikt att man i vårt klimat satsar på de sorter som är trögblommande. Då så får man chansen att njuta denna läckra gröda när den är som godast. Plantera inte ut dem för tidigt så att kylan får dem att tro att de är inne på år två och ska till att börja blomma. Den sort vi lyckats bäst med i våra odlingar är sorten Zefa Fino.

Odla fänkål mm

Förkultivera fänkål

De plantor vi vill kunna skörda under sommaren förkultiverar vi inomhus. Det sker någon gång i april. För att vi ska få kraftiga plantor använder vi växtbelysning. Jag bredsår fröna i en kruka /odlingsbehållare med planteringsjord (fördelar dem jämt över jordytan) och ser till att hålla sådden extra fuktig tills groddarna visar sig ovanför jorden. När plantorna är 5 – 10 cm höga planterar jag om dem en och en i krukor med planteringsjord och där kommer de växa sig lagom stora fram till utplantering. Om vi vill äta dem under hösten förkultiverar vi fänkålen i växthuset omkring månadskiftet juni-juli. Då behövs ingen avhärdning.

Avhärdning innan utplantering

När merparten av chili och tomatplantorna flyttas ut från växtbelysningen ut till växthuset, för avhärdning, följer även fänkålen med. Detta skrev vanligtvis i maj. Under ett provisoriskt tält av fiberduk får plantorna vänja sig med livet i dagsljus. Tältet har vi i vår vallväxthus, men det går också bra att avhärda plantorna på en balkong eller någonstans i trädgården. Glöm inte att vattna de små liven!

Efter en veckas tid är plantorna i fiberdukstältet avhärdade och klara. Då är de tillräckligt vana med solljuset och man kan plantera ut dem på tilltänkt plats. Hos oss hamnar de ibland i någon pallkrage och ibland i något friland.

Tips!

Det går också bra att driva upp fänkålsplantor under sommaren, vilka man planterar ut under sensommaren eller tidig höst. Knölarna kommer inte bli lika stora som de vårsådda, men ack så goda. Verkligen en höstlyx. Om du vill sommarså fänkål, kan du så i en odlingsbehållare med planteringsjord och ställa utomhus eller i växthuset. Man behöver alltså inte ha sådden inomhus.

Odla fänkål mm

Slutplantering på friland eller i pallkrage

Som med de flesta grödor samodlar vi även fänkålen. Men det är lätt att den försvinner i mängden när den odlas tillsammans med andra växter om man inte verkligen har koll på var man satt ner den. Jag tycker att det är enklast att odla flera tillsammans på en begränsad yta, tex i en pallkrage eller på ett visst område i ett friland. Jag brukar vanligtvis plantera ut mellan 9 – 12 plantor i en dubbelpallkrage. Vid plantering gödslar jag med både pelleterad hönsgödsel samt ekologiskt grönsaksgödsel. Har du brunnen ko eller stallgödsel går det också bra, då tar du 1,5 -3 kg per kvadratmeter. Oftast täckodlar jag fänkålen, om jag har material tillgängligt.

Skörda fänkål

Man kan börja skörda när man känner att man vill. En liten planta är lika god som en stor och kraftig. Man det blir förstås mer mat om man väntar med skörden. Fänkål har den härliga egenheten som även alla huvudkålssorter har. Skördar man knölen från plantan skonsamt, genom att skära av den och lämnar kvar roten i marken, vill plantan ofta fortsätta växa och producera nya knölar. På det här sättet får du en väldigt enkel serieodling av denna gröda och stretchar ut skörden under flera veckor. Perfekt för dig som vill vara självhushålande under så stor del som möjligt under årets alla månader.


Om fänkålen blommar…

Det är inte alls ovanligt att ens fänkålsplantor vill börja blomma trots att man valt en trögblommande sort. Bästa tipset är nog att skörda så fort som möjligt när man ser att det inte bildas någon knöl utan plantan sträcker sig mot solen. ”Grenarna” längs stjälken kan man skiva tunt till en sallad eller kanske en soppa. Stammen kan vara ganska hård. Den dilliga blasten har en mild smak och kan användas ungefär som dill.


Fänkål som ger nya skott i november
Om man inte skördar sin fänkål kan det hända att nya små plantor utvecklas.

Fänkål i köket

Fänkålen är ganska mild samtidigt som den har sin särpräglade lakritssmak. Den är också krispig och vacker då den både är vit och härligt friskt grön och blir utan någon egentlig ansträngning snygg på bild. Vi njuter den oftast färsk, gärna som tunt skivad tillsammans med en creme fraiche, senap och hackade jordnötter. Men vi gillar också att ugnsbaka halverade knölar med riven parmesan. De ugnsbakade fänkålsknölarna fungerar som en fullvärdig ersättning för potatis till en balanserad måltid!

Johannes Wätterbäck

Fänkålssallad med äpple och jordnötter
Fänkålssallad med äpple och jordnötter

Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *