Din varukorg är för närvarande tom!
Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv

Att odla ärtskott är enkelt och går fort. Fröna (ärtorna) kan sås året om och är perfekta att så nu när det kanske inte finns så mycket kvar att skörda i odlingen.
Ibland får vi frågan om vilken grönsak som är allra lättast att lyckas med. Det finns såklart många som är ganska lätta om man vattnar och sköter om dem, men ärtskott kommer nog på delad andraplats med smörgåskrasse. Det går fort och man behöver inte plantera om eller ha en särskilt gynnsam odlingsplats. Det räcker med ett fönster, behållare med jord och vatten. Ja, och så ärtor såklart.
Vilka ärtor ska man odla?
Det är kanske lätt att tro att ärtskott är en slags ärtsort som ger extra läckra skott, men så är inte fallet. Man kan odla vilka ärtor man vill. Eftersom det bara är själva skottet, den trinda stjälken man vill åt, finns inga krav på den färdiga baljan eller ärtorna däri.
Allra enklast och billigast är det att köpa torkade ärtor i matvaruaffären. Du vet, sådana som man köper när man ska göra ärtsoppa. Det brukar finnas gula och gröna ärtor och det gör detsamma vilka man använder.

Blötlägg så går det snabbare
Från varje ärta växer det upp en stjälk. Utifrån den vetskapen kan man planera hur många ärtor man vill så. Ibland gör vi misstaget att så ett flertal behållare med ärtor och då kan det bli lite väl mycket att skörda vid samma tid. Bättre är kanske att så i omgångar så man får skörd över en längre tid.
Vill man ha ärtskotten klara rekordsnabbt kan man lägga ärtorna i vatten i upp till ett dygn innan sådd. Då har ärtorna vaknat och kommer snabbt öppna sig för att få fram en blivande rot och en blivande stjälk. I och med att ärtorna legat i blöt har de fått suga åt sig en massa vatten redan från start innan de hamnar i jorden.
Utan blötläggning
Hoppar man över steget med blötläggningen innan, behöver man istället se till att vattna rikligt vid sådden. Ett tips kan vara att förbereda en gäng krukor med ärtor och sedan kicka igång dem med vatten med några dagars mellanrum. Då ska man alltså helt slopa blötläggning.

Sådden
Vi brukar förse krukor eller plastbehållare med planteringsjord, ca 4 centimeter från kanten. Därefter lägger vi ärtorna jämnt över jordytan. De kan ligga tätt, nästan ovanpå varandra. Över ärtorna strör vi ett lager jord, ungefär två centimeter.
Sedan är det dags att vattna så att jorden blir genomblöt, extra mycket om ärtorna inte blivit blötlagda innan sådden.
Ganska så snart efter sådden kan man se hur det börjar röra sig i jorden. När ärtorna öppnar sig och utvecklar rot och stjälk kan jorden tryckas upp. Det gör ingenting. Se till att vattna regelbundet så att inte jorden i behållaren torkar ut helt och så att jorden trycks ned.

Skörda ärtskott
Från att några gröna stänglar kan skymtas ovanför jorden kan man börja skörda. Men väntar man tills de är ungefär 15 centimeter eller mer, får man mer mat. Blir stjälkarna för långa kan de bli lite hårda och inte riktigt lika aptitliga. När vi skördar klipper vi av önskad mängd eller nyper av med naglarna.
Det vi mest gör med våra skördade ärtskott är att äta dem i sallad. Något som är riktigt gott att göra om man har mycket att skörda är ärtskottspesto. Några stjälkar på smörgåsen är fantastiskt gott. Det har hänt att vi glömt att skörda och då växer plantorna vidare, blommar och kanske frambringar ärtskidor. Det är lite roligt om det händer, men någon stor ärtskörd kan man nog inte förvänta sig, i alla fall inte av ärtskott i en inomhusodling.

Spontana ärtskott
Ett år hade vi hört att man kunde använda torkade ärtor i vinterkängor som blivit blöta. Ärtorna skulle mirakulöst suga upp all vätska och liksom på ganska kort tid torka kängorna på insidan. Vi vara bara tvungna att testa. Men vi blev ganska besvikna på resultatet. De verkningslösa ärtorna kastade vi ner i en pallkrage mitt i vintern, vecka 8 . Till en början hände ingenting med dem, så vi tänkte att det inte skulle bli något av dem och så petade ner potatis i kragen på vårkanten. Men döm om vår förvåning, varenda ärta grodde och gav oss mängder med ärtskott som vi inte hann äta upp. Istället blev det ärtskidor som vi smaskade på i början av sommaren. Vi tog dem medan de var platta och söta. När de svällde upp var de inte lika söta längre, de var ju trots allt någon form av spritärt.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv”
Fråga: är det verkligen okej att odla ärtor som är tänkta till mat från affären?
Är de kontrollerade för odling?
Vet att man inte ska ta potatis från affären och sätta då de kan sprida sjukdomar, samma sak med tomater.Ingen aning 🙂
Lämna ett svar