Att bli berusad av att odla och samtidigt känna sig ensam, hur går det ihop? Kan man odla sönder sig och var kommer drivkraften ifrån att vilja uttrycka sig i ett hav av hundratals egenodlade grödor?
Är det när vi närmar oss odlandet vi känner oss som mest levande i det snarare än när vi står där mitt i juli i våra prunkande trädgårdar? Både Sara Bäckmo och jag känner stark eufori under höst och vinter och experimentlustan går på högvarv. Lyssna till vårt senaste kortavsnitt där vi samtalar om vår odlingsglädje.
Kanske är det rädslan av att misslyckas som gör att jag blir alldeles salig när jag ännu en gång lyckas med mina grödor. För även om jag odlat i så många år vågar jag ju inte riktigt hoppas på att det ska bli så där bra som det faktiskt oftast blir. Att vara havande med en trädgård är inte kanske det man direkt tänker sig med att odla men faktiskt det man verkligen är. Man är som både en mor och far, som en barnmorska och ett syskon som förväntansfullt väntar på att få träffa de nya liven och i det här faller äta upp dem.
Det finns så många epoker och händelser i mitt odlande som är kantade med guldstoff, energi och fascination. Som när jag fann Nils Åkerstedts böcker ”Den biologiska trädgården” och verkligen började att lära mig odla, eller när jag stötte på den där mannen vid handelsträdgården i Flen 1993 som i förbigående berättade om att man kan odla i pallkragar. Tänk den där dagen i maj när jag försökte leta rätt på pallkragemannen och cyklade fel och hamnade i en trädgård helt fullsmockad med olika primulor. Det var kärlek vid första ögonkastet och jag fastnade för en ganska krånglig växt som sedemera gav upphov till både kall vårsådd, vintersådd och serieodlande! Så här skulle jag kunna hålla på ganska länge och rabbla upp händelser och stunder som är fantastiska men jag slutar här. När ni lyssnar på vår podcast ”Två odlare emellan” kommer ni återkommande drabbas av vår eufori, glädje, hänryckningar och odlar iver. Ni är så varmt välkomna.
Vår podcast har premiär den 27 december. Fram tills dess publicerar vi veckovisa kortavsnitt på tvaodlareemellan.se. Podcasten finns även att hitta på Soundcloud, iTunes och acast.
Du har väl inte missat vår trailer?
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
För några helger sedan vände två kattungar upp och ner på alla planer för oss , vi la allt annat åt sidan och fokuserade på projektet rädda kattungarna. Det var både spännande, intressant… Läs mer: Vad hände med kattungarna?
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Lämna ett svar