Din varukorg är för närvarande tom!
Sätta vitlök, mest för vårvitlökens skull

För varje år sätter vi mer och mer vitlök. Under höst, vinter och vår använder vi den lagrade vitlöken som smaksättning i vår matlagning. Under sommaren äter vi den färska vitlöken. Det har kommit att bli vår mest uppskattade vår- och sommarprimör. När de nedsatta klyftorna börjat gro och utveckla lång blast tar vi upp dem och äter färska i sallad eller så fräser vi vitlöken i panna och serverar som ett lyxigt tillbehör.
Förra året finhackade vi den unga vitlöken och dess späda blast, torkade och sparade i glasburkar. En fantastisk krydda när man steker nudlar i soja, till asiatiska måltider.
Det är med tanke på den tidiga vitlöken, vi sätter mer och mer vitlök för varje år. Vi vill helt enkelt kunna skörda ett knippe minivitlökar var och varannan dag eller ett helt fång för att kunna torka.
Vitlöken som blir kvar i landen sparas på traditionellt vis och tas upp i slutet av juli eller i början av augusti.
När är det dags att sätta vitlöken? Tiden för plantering varierar från år till år och var i landet man befinner sig. Vi brukar vänta så länge som möjligt så att vitlöken inte hinner titta upp nu på hösten, men det har hänt flera gångar att vi sett miniblast i jorden innan eller under vintern. Vad vi märkt kan tydligen vitlöken ändå klara sig, men för säkerhetsskull vill vi ändå försöka undvika att de tittar upp.
Om tjäle bildats när man vill plantera, kan om man inte orkar att hacka bort frysskorpan, lägga vitlöksklyftorna ovanpå jorden och därefter strö över jord. Det förutsätter att man har jord som är frostfri. Vi brukar ta för vana att gräva upp några hinkar jord från våra friland, förvara dem frostfritt för att kunna använda vid behov till höstsådder, men fram för allt till våra vintersådder.
Se i filmklippet hur vi gör när vi sätter vitlöken.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar