Din varukorg är för närvarande tom!
Novemberarbete i trädgården vid stugan
Som vanlig drar jag upp alldeles för många plantor. I år blev det väldigt många primulor. Så vi blev tvungna att bygga ytterligare ett land, vilket tar en stund då trädgården ligger på en grusås och marken innehåller i princip bara sand och sten. Men vi fick till det tillslut.
Mina traditionella komposter har vart igång sedan 1993. Jag gräver alltid ur komposterna höst och vår för att påskynda nedbrytningsprocessen. På en grusås är man alltid i behov av jord. När det gäller sådana här komposter ”traditionella”, så föredrar jag att bara använda mig av pallkragar så att det finns en direktkontakt med jorden. Det innebär att komposterna aldrig blir för blöta, för torra och att mikroorganismerna kan röra sig neråt i marken ifall det blir för kallt och att det inte blir ett isolerat mikrosystem som kräver tillsyn. De här komposterna sköter sig själv och har aldrig under 20 år, trots att vi blandar trädgårds och hushållsavfall, luktat illa. Det kräver ju i och för sig att man inte bor i ett tättbebyggtområde. I staden använder vi bokashikompost.
Våra senaste inlägg
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Novemberarbete i trädgården vid stugan”
Härligt med november som bjuder på trädgårdsväder. Kompost är ett måste för en trädgårdsägare. I år har jag tömt bokashi direkt från behållaren i rabatter som jag täckte med billig köpejord i påse.
Jag gjorde detta i september och nu har bokashi-innehållet blivit jord.
Detta fick jag göra helt enkelt därför att vår grönsaksland är under 'utveckling' (alltså INTE avveckling;)))!
Vår varmkompost har nät i botten för att förhindra möss eller råttor att ta sig in men släpper så klart in all jordvärme och annat nyttigt. Jag matar den ibland med hönspellets vilket får den att förbtänna matresterna ännu fortare!
All "rikedomarna" i trädgården är inte av godo. Det som är bra för jorden älskas av snigelbebisar. Jag lägger numera aldrig gräsklipp i rabatterna. Den får vara kvar på gräsmattan som gödsel. Trädgårdsavfall får för det mesta hamna i vår skogskompost – en gigantisk BB för allehanda sniglar…
Däremot 'gamblar' jag med löven och det mesta hamnar i mitt 'woodland' som förning och skydd och då är jag på jakt efter sniglar där senast i mars om vi inte har snö eller djup tjäle…;)!/Anja
Lämna ett svar