Din varukorg är för närvarande tom!
Nässelvatten på hösten
Jag blev även i år en stolt tillverkare av 7 liter höstproducerat nässelvatten. Det blir riktigt fint att ha eget gödselvatten när vintersådderna tittar upp i mars/april och till vitlöken som skall gödselvattnas under den senare delen av våren. Vi började brygga det här nässelvattnet för ca 3 veckor sedan, dvs la massor med plockade nässlor i en hink, fixerade dem med ett par tyngder och hällde kallt vatten ovanpå. Efter det så la vi locket på och nu tre veckor senare hällde vi av allt i en hink med tättslutande lock (utom de tjockaste stjälkarna). Vi har inte några riktigt bra förvaringsställen i stugan under vintern så vi tog med oss tunnan i bilen från skogsträdgården till Tillsammansodlingen. Ingen är gladare än jag att vi slapp att göra några kraftiga inbromsningar, ni som inte bryggt själv? Nässelvatten luktar värre än gödsel!

Hittar ni nässlor på höstkanten innan frosten tagit dem så är det verkligen inte försent att brygga nässelvatten till nästa år redan nu. Se bara till att vätskan inte fryser ifall ni använder känsliga hinkar som kan spricka, då förlorar ni både en hink och allt dyrbart nässelvatten. Jag valde att ta in hinken i odlingskällaren (och behålla locket på). Där kommer den att stå under vintern, kanske får den flytta ut i växthuset i mars när det börjar bli trångt för frösådderna.
Ni som är lite osäkra på hur man gör nässelvatten hittar vår film på vår youtubekanal Farbror Grön. I filmen blandar jag nässlor och åkerfräken, vilket jag alltid gör på våren. Nu på hösten är just åkerfräken inte lika lätta att hitta. Hade jag hittat dem hade de också åkt ned i hinken. Glöm för all del inte bort att nässelvatten ihop med urin blir en fantastisk fin gödselvattencoktail. Så när våren nalkas, fyll på hinken med kiss ända upp och spä brygden med åtta till tio delar vatten när du vattnar med den.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Nässelvatten på hösten”
Har fryst in lakvatten från bokashin och tänkte använda till vitlöken. Tror du att det funkar?
Ja, jag tror att det funkar. Vi brukar ju förvara vår bokashikompost utomhus på vintern och gräver ner det på våren sedan. Det funkar superbra.
Tack för inspirerande läsning! Har du sett någon näringsanalys på nösselvatten nångång? Mvh Ann
Hej. Kul att du frågar. Faktiskt, det har jag! Men jag har letat som en galning efter tidningen i tre år, där det var publicerat men går fortfarande bet. Det var i den härliga tidningen Hemträdgården som Riksförbundet Svensk trädgård ger ut. Det var ett utförligt test med både nässelvatten och ogräsvatten och under hela säsongen. Kolla med dem om de kan hitta ett gammalt nummer åt dig och be dem gärna skicka ett till mig också. Mvh Johannes https://www.tradgard.org
https://www.tradgard.org/kunskap/kunskapsbank/artiklar/Odla%20miljösmart_gödselvatten_HT-3-2013.pdf
Näringsanalys på nässelvatten
Mvh
MarcusMycket intressant!
[…] Nässelvatten på hösten | Farbror Grön […]
Lämna ett svar