Nässelvatten på hösten

Johannes Wätterbäck med gödselvatten Farbror Grön

 

Jag blev även i år en stolt tillverkare av 7 liter höstproducerat nässelvatten. Det blir riktigt fint att ha eget gödselvatten när vintersådderna tittar upp i mars/april och till vitlöken som skall gödselvattnas under den senare delen av våren. Vi började brygga det här nässelvattnet för ca 3 veckor sedan, dvs la massor med plockade nässlor i en hink, fixerade dem med ett par tyngder och hällde kallt vatten ovanpå. Efter det så la vi locket på och nu tre veckor senare hällde vi av allt i en hink med tättslutande lock (utom de tjockaste stjälkarna). Vi har inte några riktigt bra förvaringsställen i stugan under vintern så vi tog med oss tunnan i bilen från skogsträdgården till Tillsammansodlingen. Ingen är gladare än jag att vi slapp att göra några kraftiga inbromsningar, ni som inte bryggt själv? Nässelvatten luktar värre än gödsel!

Gödselvatten Farbror Grön
Allt utom de grövsta stjälkarna hälls över i en hink med tättslutande lock för förvaring över vintern på frostfritt ställe.

Hittar ni nässlor på höstkanten innan frosten tagit dem så är det verkligen inte försent att brygga nässelvatten till nästa år redan nu. Se bara till att vätskan inte fryser ifall ni använder känsliga hinkar som kan spricka, då förlorar ni både en hink och allt dyrbart nässelvatten. Jag valde att ta in hinken i odlingskällaren (och behålla locket på). Där kommer den att stå under vintern, kanske får den flytta ut i växthuset i mars när det börjar bli trångt för frösådderna.

Ni som är lite osäkra på hur man gör nässelvatten hittar vår film på vår youtubekanal Farbror Grön. I filmen blandar jag nässlor och åkerfräken, vilket jag alltid gör på våren. Nu på hösten är just åkerfräken inte lika lätta att hitta. Hade jag hittat dem hade de också åkt ned i hinken. Glöm för all del inte bort att nässelvatten ihop med urin blir en fantastisk fin gödselvattencoktail. Så när våren nalkas, fyll på hinken med kiss ända upp och spä brygden med åtta till tio delar vatten när du vattnar med den.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

7 svar till ”Nässelvatten på hösten”

  1. Har fryst in lakvatten från bokashin och tänkte använda till vitlöken. Tror du att det funkar?

    1. Ja, jag tror att det funkar. Vi brukar ju förvara vår bokashikompost utomhus på vintern och gräver ner det på våren sedan. Det funkar superbra.

  2. Tack för inspirerande läsning! Har du sett någon näringsanalys på nösselvatten nångång? Mvh Ann

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Hej. Kul att du frågar. Faktiskt, det har jag! Men jag har letat som en galning efter tidningen i tre år, där det var publicerat men går fortfarande bet. Det var i den härliga tidningen Hemträdgården som Riksförbundet Svensk trädgård ger ut. Det var ett utförligt test med både nässelvatten och ogräsvatten och under hela säsongen. Kolla med dem om de kan hitta ett gammalt nummer åt dig och be dem gärna skicka ett till mig också. Mvh Johannes https://www.tradgard.org

  3. […] Nässelvatten på hösten | Farbror Grön […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *