Din varukorg är för närvarande tom!
Nässelvatten på hösten
Jag blev även i år en stolt tillverkare av 7 liter höstproducerat nässelvatten. Det blir riktigt fint att ha eget gödselvatten när vintersådderna tittar upp i mars/april och till vitlöken som skall gödselvattnas under den senare delen av våren. Vi började brygga det här nässelvattnet för ca 3 veckor sedan, dvs la massor med plockade nässlor i en hink, fixerade dem med ett par tyngder och hällde kallt vatten ovanpå. Efter det så la vi locket på och nu tre veckor senare hällde vi av allt i en hink med tättslutande lock (utom de tjockaste stjälkarna). Vi har inte några riktigt bra förvaringsställen i stugan under vintern så vi tog med oss tunnan i bilen från skogsträdgården till Tillsammansodlingen. Ingen är gladare än jag att vi slapp att göra några kraftiga inbromsningar, ni som inte bryggt själv? Nässelvatten luktar värre än gödsel!

Hittar ni nässlor på höstkanten innan frosten tagit dem så är det verkligen inte försent att brygga nässelvatten till nästa år redan nu. Se bara till att vätskan inte fryser ifall ni använder känsliga hinkar som kan spricka, då förlorar ni både en hink och allt dyrbart nässelvatten. Jag valde att ta in hinken i odlingskällaren (och behålla locket på). Där kommer den att stå under vintern, kanske får den flytta ut i växthuset i mars när det börjar bli trångt för frösådderna.
Ni som är lite osäkra på hur man gör nässelvatten hittar vår film på vår youtubekanal Farbror Grön. I filmen blandar jag nässlor och åkerfräken, vilket jag alltid gör på våren. Nu på hösten är just åkerfräken inte lika lätta att hitta. Hade jag hittat dem hade de också åkt ned i hinken. Glöm för all del inte bort att nässelvatten ihop med urin blir en fantastisk fin gödselvattencoktail. Så när våren nalkas, fyll på hinken med kiss ända upp och spä brygden med åtta till tio delar vatten när du vattnar med den.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Nässelvatten på hösten”
Har fryst in lakvatten från bokashin och tänkte använda till vitlöken. Tror du att det funkar?
Ja, jag tror att det funkar. Vi brukar ju förvara vår bokashikompost utomhus på vintern och gräver ner det på våren sedan. Det funkar superbra.
Tack för inspirerande läsning! Har du sett någon näringsanalys på nösselvatten nångång? Mvh Ann
Hej. Kul att du frågar. Faktiskt, det har jag! Men jag har letat som en galning efter tidningen i tre år, där det var publicerat men går fortfarande bet. Det var i den härliga tidningen Hemträdgården som Riksförbundet Svensk trädgård ger ut. Det var ett utförligt test med både nässelvatten och ogräsvatten och under hela säsongen. Kolla med dem om de kan hitta ett gammalt nummer åt dig och be dem gärna skicka ett till mig också. Mvh Johannes https://www.tradgard.org
https://www.tradgard.org/kunskap/kunskapsbank/artiklar/Odla%20miljösmart_gödselvatten_HT-3-2013.pdf
Näringsanalys på nässelvatten
Mvh
MarcusMycket intressant!
[…] Nässelvatten på hösten | Farbror Grön […]
Lämna ett svar