Din varukorg är för närvarande tom!
När kylan tar kålen

Vanligtvis brukar vi kunna behålla en hel del huvudkål ute i odlingarna ända fram till i slutet av januari och skörda fina huvuden trots minusgrader. Det här året blev det inte så och mitt i sorgen av att flera huvuden fick kastas är jag ändå glad över att jag lärt mig något nytt. Nu vet jag med 100% säkerhet att spetskålen kalibos inte gillar att chockfrysas.
När kylan skördar kålen!
I slutet av november 2018 blev det riktigt kallt ett par dagar. Kylan klappade till och gick från ca + 5 grader ner till -15 på bara en natt. Sedan höll extremkylan i sig ett par dagar. Det klarade dessvärre inte våra kålhuvuden, det blev adjö! En del huvuden kapsejsade och förlorade all stuns när kylan släppte, de hängde liksom på halv stång. Andra som till synes såg intakta ut på ytan var helt förstörda inuti, som huvudet på första bilden längst upp. Just denna död inuti har jag aldrig varit med om tidigare.

Fantastisk som färsk
Det är så här man vill att spetskålen ska se ut, även en bit in på det nya året och oftast fungerar det ganska bra även om ett och annat huvud inte klarar den kalla årstiden. Få huvudkålsorter är så vackra som spetskålen kalibos. Kalibos är en mild och knaprig spetskål som passar till allt du vill ha kål till och på grund av dess milda kålsmak gör den sig väldigt fin som färsk i olika sallader både som solitär eller tillsammans med några andra hemodlade kompisar. Vill du vara säker på att kålen du lämnar kvar inte dör frysdöden? Då är det Savoykål du ska odla, den klarar nästan det mesta. Mer om det vid ett senare tillfälle
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”När kylan tar kålen”
Detsamma hände tyvärr med mina savoykålshuvuden också då i november 🙁 En handfull fina ex av ’January King’ och Violace di Verona’ strök med på samma sätt då i november. Tror att de blev extra sårbara av att det också hade regnat dagarna innan så huvudena (de delar som inte var helt knutna) var liksom fulla med vatten vilket säkert påverkade med när det blev sådär jättekallt hastigt.
/Marie i Arboga
Lämna ett svar