Din varukorg är för närvarande tom!
Morötter – så lagrar vi dem

Morötter, denna till synes enkla gröda att odla och njuta av. Hmm, nja så jädrans enkla är de ju inte tycker jag. I skogsträdgården, i mina skapade jordar av organiskt material och sand blev de inte så fina som jag önskade då de stötte på grovt material och delade sig titt som tätt. Men nu, när vi fått in mer lera och sand i våra pallkragar och berikat dem med finfördelad biokol får vi fina raka morötter och som ni ser på bilden, lagom stora. De är odlade i pallkragarna där vi odlade huvudkål 2016 och utan någon gödsling innan. Fröna sådde vi innan jul på frusen mark som vi täckte med tinad jord. Det är nog den enklaste morotsådd jag någonsin genomfört.


Inlägg om vintersådd på friland.
Men det är inte morotsodling jag vill berätta om nu, det är själva lagringen jag vill prata om och som jag genom åren tyckt varit ganska klurig att få till. Jag har aldrig lagrat mina rötter i sand eller torv i en jordkällare eller på en kylig vind eller längs ett dragit golv i en röd stuga. Jag har inte haft möjligheterna eller behovet av så stora utrymmen eftersom jag aldrig odlat jättemånga rötter. Men jag vill ändå ha dem krispiga och spänstiga, gärna under en månads tid. Frågan om varför mina morötter skrumpnar mycket snabbare än de jag köper i affären har lagt sig nu efter att jag såg ett inlägg om Bengt Flärdh som Lena Israelsson hade skrivit. Bengt förvarar sina morötter i en slags hemmabyggd klimatlåda, mycket enkel till sin konstruktion och precis så där lagom stor. Man tar en plastlåda modell större och lägger i ett fat eller något liknande som en lös botten och häller på några matskedar med vatten. När man slängt i sina morötter lägger man locket på glänt och stoppar in lådan i kylen. Då och då behöver man fylla på med lite vatten så att fukten bibehålls. Så enkelt och så smart!
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
11 svar till ”Morötter – så lagrar vi dem”
Så intressant och enkelt! Fatets funktion, är det för att inte morötterna ska ligga i vattnet?
Kanske att det som ligger en i fatet får man ofta äta upp.😐
Förklara bättre! Ska det vara ett vattenskikt i botten, som inte får komma upp på morötterna? Hur mkt på glänt ska locket vara? Hur fyller man på vatten (häller man så att morötterna blir blöta och vattnet sen sipprar ner under fatet, eller är det viktigt att morötterna inte blir blöta)?
Hej, ja i botten ej kontakt med rötterna. Jag har inte mätt gläntan så du får pröva dig fram, lagom skulle jag vilja säga. Ja man kan hälla så rötterna blir blöta först. / Johannes
Enl Lena Israelssons orginalinlägg gör man typ så här: ta en låda med lock (glass-, godis-, kaklåda), beroende på storlek, lägg ett upp-och-nervänt fat i botten. Häll på 1-2 msk vatten (också beroende på storlek). Lägg i morötter eller andra rotfrukter och lägg locket löst på, sen in i kylen. Häll på någon msk vatten då och då om det behövs.
Hej Linda
Vi refererar till Lena i inlägget, det var där vi blev varse om denna teknik. Huruvida fatet ska ligga ner eller uppvänt, om detta tvistar de lärde. Det viktigaste, oavsett, är att man får rötterna att hålla länge.
Helt suveränt bra tips!🤩
Hej! När jag var liten och vi odlade morötter och potatis la vi morötterna i plastbaljor med sand i jordkällaren.
Tips på morotsförvaring i kylen är en helt suverän låda från Tuppeware så grymt bra, i den håller sig grönsaker mm länge å bra🤗.Ja, det håller jag med om! Ventsmart, superbra till alla möjliga grönsaker.
Men morötter håller i minst 1 ofta flera månader !
Jag har börjar skala och lägga dem helt under vatten i en burk, vilket byts regelbundet. Det fyller samma funktion.
Ja den lådan från Tupperware har jag haft i närmare 20 år. Är suverän till bl.a morötter.Finns en liten ventilationsknapp somm man öppnar för att släppa ut fukt
Lämna ett svar