Morötter – så lagrar vi dem

Morötter, denna till synes enkla gröda att odla och njuta av. Hmm, nja så jädrans enkla är de ju inte tycker jag. I skogsträdgården, i mina skapade jordar av organiskt material och sand blev de inte så fina som jag önskade då de stötte på grovt material och delade sig titt som tätt. Men nu, när vi fått in mer lera och sand i våra pallkragar och berikat dem med finfördelad biokol får vi fina raka morötter och som ni ser på bilden, lagom stora. De är odlade i pallkragarna där vi odlade huvudkål 2016 och utan någon gödsling innan. Fröna sådde vi innan jul på frusen mark som vi täckte med tinad jord. Det är nog den enklaste morotsådd jag någonsin genomfört.

Inlägg om vintersådd på friland.

Men det är inte morotsodling jag vill berätta om nu, det är själva lagringen jag vill prata om och som jag genom åren tyckt varit ganska klurig att få till. Jag har aldrig lagrat mina rötter i sand eller torv i en jordkällare eller på en kylig vind eller längs ett dragit golv i en röd stuga. Jag har inte haft möjligheterna eller behovet av så stora utrymmen eftersom jag aldrig odlat jättemånga rötter. Men jag vill ändå ha dem krispiga och spänstiga, gärna under en månads tid. Frågan om varför mina morötter skrumpnar mycket snabbare än de jag köper i affären har lagt sig nu efter att  jag såg ett inlägg om Bengt Flärdh som Lena Israelsson hade skrivit. Bengt förvarar sina morötter i en slags hemmabyggd klimatlåda, mycket enkel till sin konstruktion och precis så där lagom stor. Man tar en plastlåda modell större och lägger i ett fat eller något liknande som en lös botten och häller på några matskedar med vatten. När man slängt i sina morötter lägger man locket på glänt och stoppar in lådan i kylen. Då och då behöver man fylla på med lite vatten så att fukten bibehålls.  Så enkelt och så smart!

Johannes Wätterbäck

Morötter i plastlåda Farbror Grön
Inga mer skrumpna morötter i vår familj sedan vi förvarar dem i en klimatlåda i kylen.

Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

11 svar till ”Morötter – så lagrar vi dem”

  1. Så intressant och enkelt! Fatets funktion, är det för att inte morötterna ska ligga i vattnet?

  2. Kanske att det som ligger en i fatet får man ofta äta upp.😐

  3. Förklara bättre! Ska det vara ett vattenskikt i botten, som inte får komma upp på morötterna? Hur mkt på glänt ska locket vara? Hur fyller man på vatten (häller man så att morötterna blir blöta och vattnet sen sipprar ner under fatet, eller är det viktigt att morötterna inte blir blöta)?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Hej, ja i botten ej kontakt med rötterna. Jag har inte mätt gläntan så du får pröva dig fram, lagom skulle jag vilja säga. Ja man kan hälla så rötterna blir blöta först. / Johannes

    2. Enl Lena Israelssons orginalinlägg gör man typ så här: ta en låda med lock (glass-, godis-, kaklåda), beroende på storlek, lägg ett upp-och-nervänt fat i botten. Häll på 1-2 msk vatten (också beroende på storlek). Lägg i morötter eller andra rotfrukter och lägg locket löst på, sen in i kylen. Häll på någon msk vatten då och då om det behövs.

      1. Profilbild för Farbror Grön
        Farbror Grön

        Hej Linda

        Vi refererar till Lena i inlägget, det var där vi blev varse om denna teknik. Huruvida fatet ska ligga ner eller uppvänt, om detta tvistar de lärde. Det viktigaste, oavsett, är att man får rötterna att hålla länge.

  4. Profilbild för Ann-Louise Olsson
    Ann-Louise Olsson

    Helt suveränt bra tips!🤩

  5. Hej! När jag var liten och vi odlade morötter och potatis la vi morötterna i plastbaljor med sand i jordkällaren.
    Tips på morotsförvaring i kylen är en helt suverän låda från Tuppeware så grymt bra, i den håller sig grönsaker mm länge å bra🤗.

    1. Profilbild för Malin Wikholm
      Malin Wikholm

      Ja, det håller jag med om! Ventsmart, superbra till alla möjliga grönsaker.
      Men morötter håller i minst 1 ofta flera månader !

  6. Jag har börjar skala och lägga dem helt under vatten i en burk, vilket byts regelbundet. Det fyller samma funktion.

  7. Ja den lådan från Tupperware har jag haft i närmare 20 år. Är suverän till bl.a morötter.Finns en liten ventilationsknapp somm man öppnar för att släppa ut fukt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *