Din varukorg är för närvarande tom!
Mördarsniglarna anfaller

Om det är något gott man kan säga om denna ganska kalla och torra sommar så är det att mördarsniglarna lös med sin frånvaro på många platser i Sverige. Sedan kom regnet och inte bara en eller två dagar utan nästan varannan dag i ett par veckors tid och genast började man se de rödbruna kräken. Vi fick 72 mm på två veckor i skogsträd-gården. Allt regn som vi hoppades på i Juli kom under 2 veckor i augusti – september. Men man får inte bli bitter för det. Förresten, när var det en ”normal” odlingssäsong senast? Jag har nog under mina 26 odlingsår aldrig varit med om någon sådan. Däremot är mördarsniglar lite av en nymodighet hos oss. Vi har dem egentligen bara i en odling, i tillsammansodlingen. Förra året plockade jag ca150 st varje kväll i två veckors tid och smarta var de också! De kröp in i pluggboxar och under krukor och hade jag inte varit uppmärksam så hade jag råkat plantera ut dem via plantor vi hade med oss upp till takfarmen och till skogsträdgården. Vilken katastrof det hade kunnat blivit! Men som sagt, nu när regnet äntligen kom så dök de upp igen och fräcka är de också! Det är nästan så att jag känner mig kränkt av att se en snigel liksom stå och äta upp mina serieodlade sallatsplantor!

När nu de slemmiga varelserna vaknade upp till liv bestämde jag mig för att direkt sätta in alla motmedel jag kunde tänka mig och som jag hade hemma. Sådana här snigelfällor som man gillrar med järnpellets kan vara effektiva om man lyckats lura in sniglarna att äta av de dödliga blåa godisarna. Av erfarenhet vet jag att ska man anfalla så ska man göra det med flera olika vapen, det brukar alltid bli bäst. Skadedjur är alldeles för smarta för att man ska våga hoppas på att bara ett motmedel fungerar. Jag räknar snigelgift till ett strategiskt kemiskt vapen med en medelgod effekt.

Nästa vapen är egentligen inget vapen utan mer en osynlig mur som man stänger ut sniglarna med från sina odlingar. Det är en kemikalie som kallas för vattenglas som är basisk. Målar du detta på dina pallkragar eller plankor runt din trädgård så stänger det verkligen ute alla sniglar, de vill inte passera den osynliga gämsen och du får ha dina grönsaker i fred. En del rekommenderar att blanda ut vattenglaset med lera och jag skulle tro att det sitter kvar bättre då och att du också har bättre koll på var du applicerat det någonstans men jag har aldrig gjort på det viset. Nackdelen med denna metod är att du måste ha pallkragar eller låga plantk i trä som du kan stryka på kemikalien med och att du får eftertrycks efter varje regnskur om du inte sätter en kantlist ovanför linjen som skyddar mot regnet. Kanske är denna metod en av de bästa!

Jag stryker på vattenglaset ungefär två gånger efter varann och längs med hela pallkragen, alla sidor inklusive metallbeslagen.


När det gäller snigelgiftet som är baserat på järn gäller det att tynga ner fällorna med rejäla tyngder. Skator älskar det här medlet och kan de så länsar de en sådan här fälla på nolltid, vilket kan bli ganska dyrt i längden. Det sägs att medlet inte är giftigt för skator, vilket jag också tror stämmer. Alla skator i vår odling mår fortfarande bra. Jag placerar fällorna lite här och där och oftast i skuggan ochpå ställen där jag sett att sniglar ofta befinner sig.
Något annat som kan hjälpa mot sniglar och i synnerhet för att kunna upptäcka dem innan de satt i sig dina nyplanterade och seriodlade plantor, är att hålla vegetationen borta. Rensa bort ogräset i och intill dina odlingar så ser du dem innan de ställt till med så stor skada. Är det så här grönt i anslutning till en pallkrage kan sniglarna gömma sig alldeles för lätt.

Förra året invigde jag den här nåldynan, det är vårt mest offensiva vapen och det fungerar bäst på kvällarna tillsammans med en pannlampa! Se till att du diskar och smörjer den med jämna mellanrum så att den inte kletar ihop, den har nämligen en knapp som gör det lätt att trycka av sniglarna från spikarna. Jag brukar picka varje snigel minst tre gånger med den här och efteråt lägger jag alla sniglar i en hink och slår på hett vatten så att de dör snabbt. Det här redskapet underlättar en hel del jämfört med om man ska böja sig ner med en sax eller en kniv för att eliminera dem. Efter 150 sniglar varje kväll i ett par dagar blir det väldigt tydligt. Den här metoden eliminerar flest sniglar på kortast tid. Lycka till där ute.
Johannes WätterbäckVåra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Mördarsniglarna anfaller”
Tre andra sätt jag gör. Öl i liggande mjölkpaket, bockad plåtkanter på odlingslådorna gjort av en lokal plåtslagare i en mindre bygghandel. Och det snabbaste sättet att ta ihjäl en mördare…saxen.
Lämna ett svar