Din varukorg är för närvarande tom!
Minisemlor med hallon och mandelmassa

Minisemlor är verkligen gott. Våra favoriter är såklart de traditionella med mandelmassa och grädde. Våra barn älskar hallon i alla former så gjorde också några hallonsemlor. Det blir verkligen ett helt annat bakverk när man byter ut mandelmassan mot hallon. Fördelen med att göra två smaker samtidigt är att man blir tvungen att åtminstone ta två stycken.
Ingredienser till 12 minisemlor
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1-2 krm salt
- 0.25 dl socker
- 1 tsk stött kardemumma
- 4,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk hjorthornsalt
- 1 burk skogshallonsylt
- 50- 100g mandelmassa
- 0,5 dl mjölk
- 1,5 dl vispgrädde
- ca 0,5 dl florsocker till pudring
- 1 ägg till pensling
Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen så att den är ca 37 grader och smula i jästen. Blanda 4 dl mjöl, kardemumma, hjorthornssalt. socker, salt i en skål och blanda väl. Blanda degspadet med de torra ingredienserna och arbeta med händer, degkrokar eller hushållsassistent fram en smidig deg. Jäs degen övertäckt i 10-20 min och ta därefter upp den på ett mjölat bakbord och dela upp den i 12 delar. Knåda varje del till en rund bulle och lägg dem på en bakpappersbeklädd ugnsplåt och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 45 minuter. Pensla dem med ett vispat ägg och grädda dem i ca 5-8 min i mitten av ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.
När bullarna har svalnat skär man av toppen och gröpar ur lite deg från bullen. Fyll hålet antingen med skogshallonsylt eller mandelmassa som rörts ut i lite grädde och lite av bullens inkråm. Vispa grädde så att den blir lagom hård. Till hallonsemlorna är det gott att tillsätta 2-4 msk skogshallonsylt till varje dl vispad grädde. Spritsa ut grädden på bullarna, lägg locket på och pudra med florsocker. Minisemlor går utmärkt att frysa men ska tinas långsamt för att behålla smak och konsistens.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar