Din varukorg är för närvarande tom!
Minisemlor med hallon och mandelmassa

Minisemlor är verkligen gott. Våra favoriter är såklart de traditionella med mandelmassa och grädde. Våra barn älskar hallon i alla former så gjorde också några hallonsemlor. Det blir verkligen ett helt annat bakverk när man byter ut mandelmassan mot hallon. Fördelen med att göra två smaker samtidigt är att man blir tvungen att åtminstone ta två stycken.
Ingredienser till 12 minisemlor
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1-2 krm salt
- 0.25 dl socker
- 1 tsk stött kardemumma
- 4,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk hjorthornsalt
- 1 burk skogshallonsylt
- 50- 100g mandelmassa
- 0,5 dl mjölk
- 1,5 dl vispgrädde
- ca 0,5 dl florsocker till pudring
- 1 ägg till pensling
Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen så att den är ca 37 grader och smula i jästen. Blanda 4 dl mjöl, kardemumma, hjorthornssalt. socker, salt i en skål och blanda väl. Blanda degspadet med de torra ingredienserna och arbeta med händer, degkrokar eller hushållsassistent fram en smidig deg. Jäs degen övertäckt i 10-20 min och ta därefter upp den på ett mjölat bakbord och dela upp den i 12 delar. Knåda varje del till en rund bulle och lägg dem på en bakpappersbeklädd ugnsplåt och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 45 minuter. Pensla dem med ett vispat ägg och grädda dem i ca 5-8 min i mitten av ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.
När bullarna har svalnat skär man av toppen och gröpar ur lite deg från bullen. Fyll hålet antingen med skogshallonsylt eller mandelmassa som rörts ut i lite grädde och lite av bullens inkråm. Vispa grädde så att den blir lagom hård. Till hallonsemlorna är det gott att tillsätta 2-4 msk skogshallonsylt till varje dl vispad grädde. Spritsa ut grädden på bullarna, lägg locket på och pudra med florsocker. Minisemlor går utmärkt att frysa men ska tinas långsamt för att behålla smak och konsistens.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar