Man vet att man lever

Vad rör sig i en odlingsentusiasts huvud? Vad funderar en matkreatör på om dagarna? I Johannes Trädgårdstankar blommar jag ut i mitt skrivande och filosoferar kring livets små enkelheter eller stundens allvar.

Man vet att man lever när man råkar sova lite längre på morgnarna och har träningsvärk i både skinkor, fingrar och typ i varenda muskel. Man behöver inte springa ett lopp, träna någon ny sport eller nya muskelgrupper på gym eller i en klass, det räcker att man är odlingsgalen och att det är maj. Och jag älskar när min passion känns i kroppen för det känns som att jag lever. Jag älskar också att arbeta till kl 22 på kvällen med mina plantor tills jag inte ser något längre. Livet pågår utomhus just nu till allra största delen och det syns inomhus eftersom allt står still där. Nytvättade kläder från förra veckan är inte upplockade i garderoberna och mat som går snabbt eftersträvas. Arbetspass på 10 – 14 timmar är inte ovanliga i maj – juni och energin jag har känns nästan outtömlig.

Jag har alltid haft stora problem med att syssla med andra saker än att odla och njuta av våren denna tid på året. Skolarbeten och andra förpliktelser ( som lönearbeten) har genom tiderna mest känts som en börda. Det är ju så mycket kul man kan ta sig för just nu och man har ju bara en vår per år. Visst är det mest trädgården som lockar där det finns miljoner saker att göra men även rent existentiellt med att vara i denna årstid och observera och känna in livet. Vara med om att livet en gång till startar och vill skapa liv, det jag skulle jag påstå är själva meningen med livet. Och genom att gå in i denna livfulla tid kan vi skapa en större mening med våra egna liv eller i alla fall en större upplevelse.


Det var först när jag började odla
och syssla med att ge liv till mina frön
som jag också blev jordad.


Men det är inte alla förunnat att se det vackra, det gastkramande, det fantastiska och denna livsexplosion. För mig har den alltid funnits där, den där lågan som förstärks av detta intensiva utanför. En del kan behöva tända denna veke som oftast finns där inne någonstans och odlandet kan vara denna gnista som tänder. Och glöm inte att för att en eld ska kunna brinna måste vi ge den bränsle och skulle den slockna är det bara att tända den igen.

Det jag märkte med odlandet var att det gav mig möjligheten att vara i varandet på ett helt annat sätt. Det var först när jag började odla och syssla med att ge liv till mina frön som jag också blev jordad. Det är svårt att förklara för människor som inte odlar, det handlar om subtila strömmar om medvetenhet som byggs upp genom tid, arbete och upplevelser. Men jag hade en riktigt bra grund, jag växte upp i skogen och blev märkt av den och lärde mig att leva i den, se den och alla förändringar. Växer man upp i detta mörka land i skogen så blir våren det där fantastiska underbara då ljuset och värmen kommer åter och man kan börja leva igen. I en stad kan det bli likadant men långt i från på samma sätt.

För mig står denna upplevelse i proportion till mörkret. När jag var yngre och backpackade i tropiska länder under vintern blev intensiteten av våren svagare än om jag stannat i mörkret en längre tid. Det sätter ju fingret på att vi behöver motsättningar för att verkligen se. Utan sorg kan vi inte känna glädje på riktigt och utan att ha varit riktigt hungriga kan vi inte uppskatta mat. Alla som varit på ett tyst retreat, gjort baskerprovet i det militära, fastat eller utsatt sig för något ganska jobbigt en tid vet hur det är att komma tillbaka. Att vara borta ett tag är möjligheten att få komma tillbaka. Och nu kära liv är jag tillbaka igen och jag tänker leva så mycket jag kan!

Tips på levande saker att göra i maj

 • Lyssna på alla fåglar som sjunger, kolla gärna upp vilka det är och lyssna ifall det är nya fågelsånger för varje dag.
 • Ta promenader var och varannan dag och titta på växter och djur. Det behöver inte vara långa promenader men gå på nya ställen också.
 • Lukta på blommor, dyk ner med näsan i en syrénklase och dra in så att hela hjärnan fylls med dofter. I december kan du plocka fram detta minne och njuta och längta.
 • Försöka att hitta något porlande vattendrag och stå eller sitt där ett tag och lyssna på vattnet.
 • Ta ett ljusgrönt granskott i munnen och tugga och njut av smaken.
 • Plocka dig en bukett med liljekonvaljer och ställ på ett synligt ställe i ditt hem.
 • Baka en rabarberpaj.
 • Titta på alla träd som blommar och ta reda på vad det är för slags träd.
 • Ta ut ett glas vin ( eller något gott alkoholfritt) och en skål chips i trädgården när du jobbar sent på kvällen.

Bra saker att göra i maj

 • Ju tidigare man rensar bort envist ogräs desto lättare blir det.
 • Omplantera dina kallsådder minst en gång, det ger så otroligt mycket att plantera om! Växterna blir kraftigare och tåligare mot eventuella skadedjur men också mot väder och vind.
 • Använd ogräset som en resurs, antingen täckodlar du med det eller så fermenterar du det till eget gödsel.
 • Tacka nej till åtaganden som konkurerar med trädgårdsarbete.
 • Använd ditt kiss och spä ut med 8 – 10 delar vatten och vattna dina perenna växter och bärbuskar. Rabarber älskar också guldvatten!
 • Gräv om komposten om du inte hann göra det i april. Gör en hög på marken där det som var uppe i komposten hamnar nederst och så vidare.

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *