Din varukorg är för närvarande tom!
Majrova – så odlar vi den
Har ni odlat majrova som serieodlingsgröda nummer ett eller två? Vi sår dem både tidigt och sent. Vårt rekord är att skörda de senast sådda rovorna den 22 december för att njuta dem i en sallad på julbordet. Vår absoluta favorit är rovan på bilden som heter ”Purple top White globe”. Just den här sorten är kritvit och fast i köttet och har inte en markant kålrotssmak som vissa majrovor kan ha. Den här är mer som en rättika i konsistens och smak och perfekt att använda istället för rättika om du lagar egen kimchi.
Nedan följer ett smakprov från boken Alla fingrar Gröna om hur du vintersår majrova. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet tills grödan hamnar i din mun.
Vintersådd:
1. Placera odlingstråget i ett växthus, en inglasad uteplats/balkong, ett pallkrageväxthus eller en drivbänk. Det kan också fungera på ett skyddat läge utomhus, gärna i en transparent låda som skyddar mot vind. Om du använder pallkrageväxthus eller drivbänk är det viktigt med bra ventilation så att temperaturen inte blir för hög soliga dagar.
2. Täck sådden med 1 dm snö eller se till att det alltid finns ca 5 mm vatten eller is i tråget. Titta till din sådd varje vecka. Fyll på med snö eller vatten när det försvinner.
3. Under våren gror fröna och det är viktigt att sådden hålls fuktig. Kontrollera den varje eller varannan dag. Vattna försiktigt ovanifrån så att det rinner ut vatten i odlingstråget eller direkt i tråget så att jorden suger upp vatten underifrån. Ju större plantorna blir, desto mer vatten behöver de.
4. När plantorna är 5–15 cm är det dags för slutplantering.
____________________
Kimchi är inte direkt en maträtt man kan smyga med. Den tar plats både i munnen men också i rummet. Kål i kombination med riven ingefära och pressad vitlök doftar enligt mig mycket och ljuvligt! Har du något spännande förslag på var majrova gör sig bra?

Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar