Lyssna till vårt nya kortavsnitt om kållarver

 
Har du också märkt att något annat vill ha din kål? Svarar du nej så, har du antagligen bara odlat kål en säsong och haft en fantastisk tur.

Lite då och då dyker det upp fantastiska bilder i olika odlarforum och sociala medier på någon som påstår att det där med att odla kål var väl inte så jättesvårt! Haha, vänta till nästa år brukar jag tänka och mycket riktigt, år två dyker ofta katastroferna upp med råge. Är det inte jordloppor som perforerar bladen, små gröna larver som gnager på dem eller stora larver som äter rent i slutet av sommaren så är det tillslut harar eller rådjur som kalasar på de sista kvarlämnade plantorna under vintern.

I senaste kortavsnittet av podcasten Två odlare emellan pratar Sara Bäckmo och jag om hur man kan skydda kålen, upptäcka angrepp, förhindra vidare angrepp och hur man kan bekämpa kålmal och kålfjärilslarver. Kanske hör ni att vi båda verkligen älskar att odla kål och vad viktig den är som gröda i våra odlingar och kök?

Här visar jag min dotter var kålfjärilen lägger sina ägg och hur man oskadliggör dem.

Om det är ett växtslag som vi odlare verkligen kan bli bedrövade av att odla så är det kål, en del ger upp kålodlandet efter en kålkatastrofsäsong för att de inte orkar se eländet. Men det finns ganska mycket man kan göra för att förhindra de värsta katastroferna och när katastrofen väl är där så finns det en hel del tips och trix och motmedel. Kål är en näringsrik, god och vacker växt och med lite närvaro och ansträngning går det att lyckas förvånandsvärt bra.

 

Skadedjur kallas de djur som förstör våra skördar och det gäller att lära sig vilka de är och hur de ser ut och när och hur man ska bekämpa dem. Är du ute i dina odlingar och tittar och undersöker växterna är det lättare att upptäcka angrepp än om du hoppas på det bästa. Lär dig att se tecknen som tyder på att det är något som händer, flygfän, märken på plantorna eller små svarta larvbajskluttar. Ta för vana att titta under kålbladen särskilt på svartkål, broccoli, broccolo och blomkål.

Har du några förslag och önskemål, något du verkligen skulle vilja att vi samtalar om, några frågor du hoppas ska få ett svar eller bara en idé om ett roligt och intressant tema, tveka inte att höra av dig.

https://tvaodlareemellan.blogspot.se/

 


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

4 svar till ”Lyssna till vårt nya kortavsnitt om kållarver”

  1. En riktig nördig podd om de olika sorters kålen o smakskillnader mellan dem. Tips på kål att så tidigare o några man kan så senare. Och vinner man på att så tidig broccoli skörda huvud och sidoskotten för stt sedan rycka upp o sätta ut en ny planta? Älskar podden!!!

  2. Profilbild för Malin Båth
    Malin Båth

    Hej!
    Jag har en fundering. Har odlat kål för andra året i år, mest grönkål. Har täckt med fiberduk och klarat mig från dom flesta kålfjärilarna, men nu har jordlopporna bombarderat hela kål landet.Finns det något man kan göra???Läste någonstans att Algomin är bra. Övervintrar lopporna? Vad kan man göra åt det?
    Mvh
    Malin Båth

    1. Prova med att täcka jordytan med ett tjockt lager med tex gräsklipp, löv eller trädgårdsrens. Det kan försvåra jordloppornas hopp mellan jord och blad. Har också läst om att Algomin eller vedaska ska hjälp mot jordloppor, men vi har inte provat. Japp, jordloppor kan övervintra. Så det bästa är att inte odla kålsorter, rädisor eller rucola där nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *