Din varukorg är för närvarande tom!
Luftlök
Vi har kommit att älska luftlöken särdeles mycket. Den är ganska märklig för det är både en salladslök, gräslök och en vanlig lök och det går att skörda av den från tidig vår till sen höst.
Luftlöken ser ut som en gigantisk gräslök men där strået slutar bildar den lökar som är ca 2 – 5 cm stora. Sedan bildar dessa lökar en ny stängel och i toppen på dessa kan det bildas ytterligare lökar. Får luftlöken regera helt ensam utan att vi skördar av dess lökar eller stänglar blir dessa strån till slut så tunga att de bryts av eller viker sig och då ramlar lökarna så småningom ner på marken och gror. Visst är det en särdeles snillrik fortplantningskonstruktion? Genialt skulle jag vilja säga! Tack vare att lökarna i toppen dessutom redan skjutit ut skott / strån är de ju redan redo att sätta igång direkt när de hamnar på markytan.
Var köper man luftlökar? De här lökarna hittar du oftast inte på handelsträdgårdar eller hos företag som säljer lökar för utsäde. Dessa lökar får man som av en slump av en annan odlare, som en vänskapslök. Jag fick mina första lökar från en arbetskamrat som heter Anders. Han skickade dem till mig i ett vadderat kuvert tidigt en vår för fem år sedan och jag följde hans råd att plantera dem ganska omgående. Dessa lökar fick stå i en kruka med planteringsjord i växthuset från april och när de blev 10-20 cm höga
(i början av juni) tog jag med mig dem till en pallkrage på takfarmen och där har de bott sedan dess, i samma pallkrage och i samma hörn. Anders lökar togs med av hans svärmor från Trondheim i Norge 1945, direkt efter kriget när de flyttade till Sverige. Att veta sådana detaljer om växterna jag odlar gör odlandet så otroligt mycket rikare och levande. Tänk att någon har lämnat sitt land för ett annat och bemödat sig med att ta med sig eget utsäde från sin trädgård. Jag känner mig ärad och privilegierad att jag får vara med på just den här luftlökens resa från en odlare till en annan och jag för den vidare till människor jag möter. Jag tänker på det varje gång jag håller en lök i min hand, att just den här löken har en stamtavla som vi kan härleda bak till 1945. Vem vet vad den var med om tidigare år?
![]() |
Byt vatten varenda dag i lökglaset så håller de sig fina länge. |
En växt två olika skördar
En del växter som dill, koriander och Spansk körvel brukar jag benämna som tvåsmaksväxter. Det jag menar med det är att de kan smaka på två olika sätt vid olika tidpunkter beroende på om man skördar växternas blad eller dess frön. Luftlök är också en tvåsmaksväxt men till skillnad från de andra växterna jag radade upp så ger luftlöken två smaker under i príncip hela säsongen samtidigt. När det skjuter upp nya skott från lökarna som ligger i jorden ,vilket det gör under hela växtsäsongen är det bara att vänta tills de når en lämplig storlek (ca 20 cm långa) och klippa av dem vid jordytan och konsumera direkt eller ställa dem i ett glas vatten för senare användning. Dessa lökar är som de ljuvligaste perenna salladslökar man kan tänka sig och vi använder dem till allt från omeletter, såser, sushi, grytor, örtsmör och till vårt blandade örtsalt.

Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
16 svar till ”Luftlök”
Vilket härligt odlarminne! Om man inte har en odlarvän med luftlök kan man hitta de första lökarna på Tradera. Det gjorde jag. 🙂 För tyvärr försvann de luftlökar mina morföräldrar hade en gång i tiden.
Underbart med såna odlarrötter
….odlarlivets olika dimensioner.
.🐛🥒🍆🍇
Gillar att du breddar perspektiven ..att vara i odlandet
och inte bara " göra för att få " enorma fina skördar och så
Att odla handlar verkligen inte enbart om att odla för att äta,det är / ger sååå mycket mer upplevelser, intryck,rötter bakåt i tiden och hopp till framtid.Relationer till dem man fått frö ,sticklingar ympkvistar och plantor av , minnen av lyckade odlingsår och misslyckade ,omtagningarTips för att spara lök i kylen utan att den smakar av sig på andra varor: lägg den i en yoghurtburk och sätt på locket. Är man igång och hackar kan man lika gärna hacka hela löken och sen spara det som inte går åt i burken. Bra att ha på lut!
Åhhh… Du har alltid så mycket spännande på gång.
Vilken intressant och fin story. 😍
Låter som en superväxt! 😋
Önskar mig en liten luftlök! 🙏Den är underbar. Önskar dig lycka till att de kommer i din ägo så snart du är redo för dem. Mvh Johannes
Odlar luftlök för första gången. Har tio plantor som växt fint men bara en av dem har fått smålökar. Vad kan det bero på ?
Hur förvarar jag smålökar i väntan på plantering?
Hälsningar
KatarinaHej, för lite näring och kanske tar de det lugnt hos dig den första säsongen, Gödsla mer nästa år. De ska förvaras utomhus tål jättemånga minusgrader. Inne förtorkar de och dör.
/ Johannes
Fantastiskt med en sådan historia till en växt!
Finns möjligtvis någon chans att få köpa en liten luftlök?
Hälsningar
BeritTack 🙂
Tyvärr säljer vi inte några just nu.
/ Johannes
Är det nån som vet varför luftlöken gulnar o dör
Hej! För mig blir stammen väldigt hård och inte alla trevlig att äta.
Skördar jag för sent då? Eller vad kan det bero på?Japp för tidigt eller försent. Det är på tidigt på våren eller sent på hösten de bildar salladslökar. Mitt i sommaren är de hårda och bildar lökar i topparna.
[…] satte jag ner luftlök. och kajplök i pallkragen där libbstickan växer. Så nu är den pallkragen låst till de […]
Går de bra att plantera sensommar också eller klarar de inte av vintern då?
De fungerar perfekt att plantera under sensommar och hösten. De ska aldrig tas in, då torkar de och dör.
Lämna ett svar