Din varukorg är för närvarande tom!
Locka pollinatörer till trädgården med vackra dragväxter

Likt tidigare år ser vi till att så ett gäng dragväxter för alla pollinatörer, insekter som lever av nektar och pollen. Dels ser vi till att vår trädgård blir mer levande genom att bjuda in humlor, fjärilar, bin och dels får vi hjälp av dem till pollinering av våra blommor och grönsaker. Vad vore en sommar utan humlornas surr och fjärilarnas flaxande och alla vackra blommande växter. Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel.
För mig som odlat blommor sedan begynnelsen av mitt odlande är det en självklarhet att blommor alltid har en given plats i mina odlingar. De växer både i rabatter och bland alla grönsaker. Under dess olika blomperioder, från primulorna och krokusarna tidigt på våren till de sista blommande axen av anisisop, zinnior och rudbeckior, erbjuder de mat och viloplatser till våra flygande vänner.
Till en början hade jag inte så mycket fokus på pollinatörer eller dragväxter, mer än att de fanns där och njöt av mitt odlande. Vartefter åren gått har jag lärt mig mer om dem och vad de tycker om för växter. För den medvetna odlaren kan man alltid finslipa sitt val av växter och upptäcka vad insekterna håller på med. Vissa blommor är dess mat andra dess viloplatser. Vissa blommor besöker de då och då, andra är omåttligt populära.
Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det framtida odlingsåret kommer att återkomma till ett flertal gånger. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Köper man fem påsar ur gruppen dragväxter mellan den 28 april och den 9 maj får man en påse Sommarblom ’Biväxter’ utan kostnad.
Läs gärna vårt tidigare inlägg: Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra.

Örter och blomnmor
Anisisopen eller lakritsmyntan som den också kallas är otroligt populär. Alla möjliga insekter besöker dess blommor. Men de man lättast lägger märke till är humlorna som åker i skytteltrafik, dels för att de är lite större men också för att de låter ganska mycket. När väl anisisopen börjar blomma är det öppet hus för alla som vill ha nektar. Det är bara vid regn det är tomt vid blommorna. En enkel regel, om du vill odla växter som pollinatörer verkligen älskar är att odla örter och kryddor- Tex olika slags myntor, timjan, isop, oregano, sommarkyndel, vinterkyndel är växter som flygfäna älskar villkorslöst, flera av dem är dessutom perenna. Nästa nivå är sommarblommor ,som om det vill sig väl och de kommer upp, skapar betydande måltider mitt i sommaren och ända in i hösten.
Fördelen med anisisiopen är att när den väl börjar att blomma så slutar den aldrig, ja så känns det, men blomningen kan pågå i ett par månader och blir således en stabil leverantör av nektar. Vissa blommor som tillverkar nektar kan fylla på med ny nektar i respektive blomma på ett par minuter. Så om du tycker att de pollinerande insekterna är lite halvkorkade då de på rad besöker och suger på samma blomma är det kanske troligtvis du som ännu inte förstått att nektar är något som hela tiden tillverkas. Så oförstående var jag en gång i tiden, så det finns hopp.
Flera olika aspekter
Många är de växter vi odlar för dess skönhet och som matproducenter för våra pollinerande vänner. Vi älskar dynamiken. En del växter ger nektar och andra en stunds vila, det sista visste jag inte i början av mitt odlande, att vissa växter skapar inbjudande sovplatser. Det finns några solrosor som inte producerar så mycket pollen men även de är uppskattade och används främst av humlor som viloplatser, i alla fall i våra odlingar. Vem skulle inte vilja tillbringa eftermiddagens tupplur i purpursolrosen F1 Claret en ljum sommarkväll, se bild ovan?

Dragväxter
Det finns alldeles för många växter att välja mellan och vi som har odlat ett tag har lärt oss att leva med detta ”problem”. Vi odlare är otroligt måttlösa, har ett utvecklat habegär och ofta svårt att disponera tiden. Vi placerar våra odlingsatteraljer där resten av våra familjer kanske inte uppskattar dessa och har växter lite överallt. Det bästa man kan göra är att acceptera att dessa karaktärssvagheter har byggt bo i oss och sluta lova varje vinter att man inte ska odla lika mycket som förra året, det känns ju så onödigt att ljuga om något som aldrig kommer gå att hålla.
Efter 30 års odlande har jag fortfarande inte stött på någon som mått dåligt av att odla eller blivit utbränd. Tvärtom! Odlandet verkar läkande för de flesta och vad jag kan se genererar positiv energi på så många plan. Att råka så lite fler dragväxter torde inte göra någon som helst skada, tvärtom.
Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det framtida odlingsåret kommer att återkomma till ett flertal gånger. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Köper man fem påsar ur gruppen dragväxter mellan den 28 april och den 9 maj får man en påse Sommarblom ’Biväxter’ utan kostnad.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar