Din varukorg är för närvarande tom!
Koka kronärtskocka och ät med citronsmör

Det mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör.
Ingredienser:
- färska kronärtskockor
- vatten (så att det täcker skockorna)
- saften från en halv citron per 2 liter vatten
- salt
Till citronsmöret:
- smör
- rivet citronskal (cest)
- några droppar citronjuice
- salt
Gör såhär: Klipp bort stjälkarna från kronärtskockorna. Lägg dem i en skål med vatten för att skölja bort eventuella småkryp och skräp. Lägg skockorna i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att de täcks. Tillsätt rikligt med salt och pressa i citronjuice.
Skockorna flyter, så lägg gärna något ovanpå (t.ex. ett litet fat) för att hålla dem under vattenytan.
Koka på medelvärme under lock i cirka 40 minuter.
Blanda mjukt smör med rivet citronskal, några droppar citronjuice och lite salt. Lägg smöret i en liten skål.
Efter 30–40 minuter, testa att dra loss ett blad. Går det lätt, är skockorna färdiga.
Häll av vattnet och servera dem varma tillsammans med citronsmöret.
Hur äter man kronärtskockor?
- Lägg en hel skocka på tallriken och en klick citronsmör vid sidan av.
- Dra loss ett blad, doppa i smöret eller lägg lite smör på bladet.
- Håll i bladets yttersta del och dra av det mjuka köttet med tänderna.
- Lägg undan det använda bladet och ta ett nytt med smör, upprepa tills du når mitten med tunna blad.
- Ta bort de sista bladen och skrapa bort de ludna trådarna så att kronärtskocksbottnen blir frilagd.
- Lägg på smör och njut!
Tips: Lägg de använda bladen i komposten.





Läs mer om hur vi odlar kronärtskocka: Odla kronärtskocka – från sådd till skörd och testa vårt underbara recept på Röra med kronärtskocka och parmesan
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar