Din varukorg är för närvarande tom!
Klippa ner och skörda jordärtskocka

Nu är det dags att skörda jordärtskocka. Mellan oktober och april är dess bästa skördetid. Nu har vi klippt ner stjälkarna och fyllt vår första korg med skockor.
Vi odlar en blommande jordärtskockssort. Bianca tror vi att det är. Under september blommar de härligt med gula nästan solrosliknande blommor. Stjälken är mycket hög, upp emot två, tre meter ibland. Det blir ganska effektfullt mot vår husvägg. Tillsammans med majs och slingrande störbönor har de verkligen varit ett vackert inslag i vår stadsodling.

Få bort rasslet
I oktober börjar blommorna vissna och de en gång så vackra blomstjälkarna blir mer och mer bruna. I november är de helt vissna. Då brukar vi klippa av dem ganska långt ner så att det bara sticker upp några centimeters stubbar. Då ser man enkelt vart knölarna är, om man vill skörda. Det går att bryta av stjälkarna, men risken är att man får upp knölarna när man bryter. Bättre att använda en sekatör, om man inte vill passa på att skörda jordärtskocka samtidigt förstås.
Skörda jordärtskocka
Det är en bra tid nu i november att skörda jordärtskocka. Inte för att vi behöver en massa mat, utan för att det är enkelt. I november då mycket annat runt våra jordärtskockor vissnat och dött kan man med gott samvete gräva upp ett gäng knölar.
Även om det är lätt att skörda skockorna brukar vi ta upp ett gäng så vi har. Det är ju ännu lättare att ”skörda” från balkongen. Just balkongen tycker vi är en bra plats att förvara upptagna jordärtskockor på, gärna i en kompostpåse. De brukar hålla sig fina ett par månader på det sättet om det inte blir alltför kallt, vilket det sällan blir hos oss förrän efter jul.

Sommarskörd är inte att tänka på
Under milda vintrar kan man skörda jordärtskocksknölar lite då och då. Fryser jorden och det bildas tjäle är det svårare att ta upp dem. Fram till april, maj pågår vårt skördande. Därefter växer ny blast upp och då får skockorna koncentrera sig på blomningen istället. Under den tid på året när de har gröna blast är själva skockorna mjuka och nästan svampiga.
Vi brukar aldrig skörda allt. Det är bra om det blir skockor kvar i jorden som håller jordärtskockodlingen intakt och igång. Skockorna ynglar nämligen av sig ganska hejdlöst, så man behöver inte spara särskilt många i jorden för att vara säker på att få en hygglig skörd nästkommande år.

Vad vi ska göra med skörden denna gång har vi inte riktigt bestämt, men det vore gott med en jordärtskockssoppa eller kanske en gratäng. Något som också är gott är att syra jordärtskockor. Men det får det bli av nästa skörd, vi är inte så sugna på det just nu.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Klippa ner och skörda jordärtskocka”
”nästan solrosliknande blommor” är inte så underligt – jordärtskockan (Helianthus tuberosus) ÄR nämligen en solros 😂
Ja det är ju släkt med varandra.
Johannes
Jag brukar sätta vin på skockor. Det blir ett fint dessertvin.
Det låter spännande!
Skrubba – klyv på mitten – rosta i ugnen och servera med löjrom, créme fraiche och finhackad rödlök.
Hej! Sen som alltid, gräver jag upp skockor nu. De har inte fått blast eller blivit mjuka ännu, men många har fått en ny grodd där under jordtäcket. Är det ett problem att äta dem ändå? De utvecklar inte nån form av gift eller nåt annat tråkigt?
Inget problem så länge de är fasta och fina 🙂
Lämna ett svar