Din varukorg är för närvarande tom!
Kanarisk potatis – en saltig läckerhet

Kanarisk potatis har nog de allra flesta som varit på Kanarieöarna troligtvis kommit i kontakt med. Det är en specialitet på Kanarieöarna som ofta serveras med den pikanta paprikasåsen Mojo rojo. Man kokar potatisarna i rikligt med salt så att de får en salthinna.
Min pappa brukade göra en fejkvariant av kanarisk potatis när jag var liten, han hade varit på Tenneriffa en gång och blivit fascinerad av dessa salta knölar. Dessvärre hade han inte knäckt koden hur detta egentligen skulle gå till, så han brukade rulla den kokta skalförsedda potatisen i salt efter kokning och låta dem ligga och dra i kastrullen ett tag.
Ska man göra äkta kanariepotatis gäller det att veta hur man ska göra och det kan för många te sig som att man använder skandalöst mycket salt. Men det är detta som krävs om man ska få till den rätta smaken. Ett plus när man använder så här mycket salt när man kokar potatis ”med skalet på” är att smakerna från potatisen verkligen inte läcker ut i vattnet utan trycks inåt. Saltet stabiliserar även potatisarna så att relativt nyupptagen potatis som tenderar att kunna spricka håller sig helare. En bieffekt är att det fräser om sådant här saltvatten när det kokar, så man får en trevlig ljudupplevelse dessutom.

Kanarisk potatis – ingredienser
- Ca 1 kg potatis av mindre eller mellanstormodell.
- 1,5 – 2 l Vatten eller så att det täcker potatisen
- Ca 2 dl havssalt ( i en del recept på nätet står det t om att man ska ha över 3 dl så pröva dig fram, vi tycker att det fungerar ypperligt med 2 dl)
Gör så här: Lägg i rengjorda potatisar modell mindre eller mellanstora med skalet på i en kastrull och fyll på med kallt vatten så att vattnet täcker potatisarna. Häll därefter i havssaltet och lägg på ett lock. Låt potatisen koka upp. Sänk därefter värmen så att potatisarna småkokar lagom och lägg locket lite på sniskan. Efter ca 20-30 minuter brukar potatisen vara klar. Känn efter med tex en tändsticka. Potatisarna ska vara mjuka rakt igenom när de är klara. Häll sedan av vattnet och låt potatisarna svalna lite innan servering.
Kanarisk potatis är så gott att man gärna äter dem som de är, nästan som snacks. Att dippa i en god sås är supergott. Men man kan också servera potatisen istället för vanlig kokt potatis eller klyftpotatis.
Testa såsen salsa verde till potatisarna, för dig som gillar koriander och limesmak eller googla på ”Mojo rojo” som är den vanligaste såsen till denna potatis.
Bra att veta: Var beredd på att det kan bli ganska grisigt på spisen när saltvattnet som stänkt torkat in. Men det är ingen fara, det är lätt att torka av.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Kanarisk potatis – en saltig läckerhet”
Enda problemet är väl att rostfritt stål läcker diverse legeringsämnen och t.o.m. järn när man har såpass mycket salt i kokvattnet. Jag hade en fin rostfri tesked (högkvalitativt rostfritt stål) i en skål med salt, och upptäckte rostfläckar i saltet efter ett tag.
Jag har hört att kockar rekommenderar att saltet (vid vanlig grönsaks- eller potatiskokning) tillsätts först efter det att det som skall kokas har lagts i kastrullen, för att minska mängden läckage från stålet.
M.a.o. borde man använda en emaljkastrull istället. Eller en järngryta.
Ja jag har sett sådant också på våra redskap också genom åren. Ja de gamla emaljerade kastrullerna låter som en bra idé.
/ Johannes
Oohhh!
Förut försökte jag hitta recept på detta och den GRÖNA såsen, som iaf vi stötte på överallt, men misslyckats.
Tack tack för recept på potatisen!
Och kanske kanske någon annan känner till recept på den gröna såsen??? *håller tummarna*Jag har hört att potatisen ”uppkom” när man hade dåligt med färskvatten och därför kokade potatisen i havsvatten. Vattnet ska därigenom ha samma salthalt som havsvatten (3,5%-ish) när man kokar potatisen
Lämna ett svar