Din varukorg är för närvarande tom!
Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili

Det är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes blev beroende av.
Har du också odlat en hel del kålrabbi eller sett dessa små söta rymdskepp i grönsaksdisken? För många är det lite svårt att komma på vad man ska göra med sin skörd eller grönsaksfynd. När vi provade denna sallad som är smakrik med ändå fräsch, kände vi att vi hittat det ultimata användningsområdet: en sallad med asiatisk touch. Salladen är busenkel att göra och är otroligt god. Ingredienserna och smakerna gör salladen lite asiatisk och passar således extra bra ihop med annan asiatisk mat eller som en förrätt.
Ingredienser till en mindre sallad/sidorätt för 2-3 personer
- 2-3 kålrabbi
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 msk neutral olja
- 1 salladslök
- 3 msk japansk soja
- någon nypa sötning tex sötströ, farinsocker
- salt någon nypa eller två
- saft av en halv citron eller lime
- chiliflakes eller paprikaflakes för den känsliga.
Gör så här: Blanda soja, citronsaft, socker, salt i en salladsskål. Skala kålrabbin och skär i centimetertjocka skivor. Skär tunna remsor av kålrabbin med potatisskalare. Se bild. Skiva salladslöken tunt. Lägg kålrabbin och salladslöken i sojasåsen. Finhacka vitlök och blanda med olja i en separat skål. Hetta upp olja och vitlök förslagsvis i micron i 30 sekunder på full effekt. Häll sedan den varma vitlöksoljan över kålrabbisalladen. Blanda väl. Ät denna kålrabbisallad direkt eller låt stå en stund innan servering. Se filmen längst ner hur fantastiskt god denna rätt är.




Snabb fakta om kålrabbi
Kålrabbi smakar som en mild variant av vitkål. Konsistensen påminner om ett hårt grönt äpple. Kålrabbin är en tacksam kålväxt att odla. Det går snabbt från frö till skördeklart litet huvud och den klarar både att vintersås och att sås på sensommaren för sen skörd. Den finns i både vitgrön nyans och lila och ser ut som ett litet rymdskepp. Otroligt vacker och ett roligt inslag i odlingen helt enkelt.
Fler kålrabbirecept och artiklar att läsa:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili”
Ska testa! Hyvlar tunt på mandolin, strör på lite Dr Vogels örtsalt och lite chiliflakes. Mums…
Ert recept är matigare, ett måstepröva-recept, absolut!Din variant låter också god. Hör gärna av dig när du provat vår sallad och säg vad du tycker.
Lämna ett svar