Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili

Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili

Det är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes blev beroende av.

Har du också odlat en hel del kålrabbi eller sett dessa små söta rymdskepp i grönsaksdisken? För många är det lite svårt att komma på vad man ska göra med sin skörd eller grönsaksfynd. När vi provade denna sallad som är smakrik med ändå fräsch, kände vi att vi hittat det ultimata användningsområdet: en sallad med asiatisk touch. Salladen är busenkel att göra och är otroligt god. Ingredienserna och smakerna gör salladen lite asiatisk och passar således extra bra ihop med annan asiatisk mat eller som en förrätt.

Ingredienser till en mindre sallad/sidorätt för 2-3 personer

  • 2-3 kålrabbi
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk neutral olja
  • 1 salladslök
  • 3 msk japansk soja
  • någon nypa sötning tex sötströ, farinsocker
  • salt någon nypa eller två
  • saft av en halv citron eller lime
  • chiliflakes eller paprikaflakes för den känsliga.

Gör så här: Blanda soja, citronsaft, socker, salt i en salladsskål. Skala kålrabbin och skär i centimetertjocka skivor. Skär tunna remsor av kålrabbin med potatisskalare. Se bild. Skiva salladslöken tunt. Lägg kålrabbin och salladslöken i sojasåsen. Finhacka vitlök och blanda med olja i en separat skål. Hetta upp olja och vitlök förslagsvis i micron i 30 sekunder på full effekt. Häll sedan den varma vitlöksoljan över kålrabbisalladen. Blanda väl. Ät denna kålrabbisallad direkt eller låt stå en stund innan servering. Se filmen längst ner hur fantastiskt god denna rätt är.

Snabb fakta om kålrabbi

Kålrabbi smakar som en mild variant av vitkål. Konsistensen påminner om ett hårt grönt äpple. Kålrabbin är en tacksam kålväxt att odla. Det går snabbt från frö till skördeklart litet huvud och den klarar både att vintersås och att sås på sensommaren för sen skörd. Den finns i både vitgrön nyans och lila och ser ut som ett litet rymdskepp. Otroligt vacker och ett roligt inslag i odlingen helt enkelt.

@farbrorgron.se

Det bästa jag någonsin ätit baserat på kålrabbi! Recept på farbrorgron.se inom en snar framtid. #kålrabbi #recept #odlarglädje #köksträdgård #farbrorgron

♬ Free Your Mind – TURBINES DRIVE

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili”

  1. Profilbild för IdaBenita Helander
    IdaBenita Helander

    Ska testa! Hyvlar tunt på mandolin, strör på lite Dr Vogels örtsalt och lite chiliflakes. Mums…
    Ert recept är matigare, ett måstepröva-recept, absolut!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Din variant låter också god. Hör gärna av dig när du provat vår sallad och säg vad du tycker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *