Din varukorg är för närvarande tom!
Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili

Det är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes blev beroende av.
Har du också odlat en hel del kålrabbi eller sett dessa små söta rymdskepp i grönsaksdisken? För många är det lite svårt att komma på vad man ska göra med sin skörd eller grönsaksfynd. När vi provade denna sallad som är smakrik med ändå fräsch, kände vi att vi hittat det ultimata användningsområdet: en sallad med asiatisk touch. Salladen är busenkel att göra och är otroligt god. Ingredienserna och smakerna gör salladen lite asiatisk och passar således extra bra ihop med annan asiatisk mat eller som en förrätt.
Ingredienser till en mindre sallad/sidorätt för 2-3 personer
- 2-3 kålrabbi
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 msk neutral olja
- 1 salladslök
- 3 msk japansk soja
- någon nypa sötning tex sötströ, farinsocker
- salt någon nypa eller två
- saft av en halv citron eller lime
- chiliflakes eller paprikaflakes för den känsliga.
Gör så här: Blanda soja, citronsaft, socker, salt i en salladsskål. Skala kålrabbin och skär i centimetertjocka skivor. Skär tunna remsor av kålrabbin med potatisskalare. Se bild. Skiva salladslöken tunt. Lägg kålrabbin och salladslöken i sojasåsen. Finhacka vitlök och blanda med olja i en separat skål. Hetta upp olja och vitlök förslagsvis i micron i 30 sekunder på full effekt. Häll sedan den varma vitlöksoljan över kålrabbisalladen. Blanda väl. Ät denna kålrabbisallad direkt eller låt stå en stund innan servering. Se filmen längst ner hur fantastiskt god denna rätt är.




Snabb fakta om kålrabbi
Kålrabbi smakar som en mild variant av vitkål. Konsistensen påminner om ett hårt grönt äpple. Kålrabbin är en tacksam kålväxt att odla. Det går snabbt från frö till skördeklart litet huvud och den klarar både att vintersås och att sås på sensommaren för sen skörd. Den finns i både vitgrön nyans och lila och ser ut som ett litet rymdskepp. Otroligt vacker och ett roligt inslag i odlingen helt enkelt.
Fler kålrabbirecept och artiklar att läsa:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili”
Ska testa! Hyvlar tunt på mandolin, strör på lite Dr Vogels örtsalt och lite chiliflakes. Mums…
Ert recept är matigare, ett måstepröva-recept, absolut!Din variant låter också god. Hör gärna av dig när du provat vår sallad och säg vad du tycker.
Lämna ett svar