Småkakor med saffran och björnbärssylt

Småkakor med saffran och björnbär

Snart är det dags för andra advent och bakar ni idag så finns det härliga kakor att knapra på imorgon.

Ingredienser
200 g smör
2 dl socker
0,5 g/1 påse saffran
2 msk vaniljsocker
1 msk vaniljpulver
2-3 rågade matskedar med sirap
5 dl vetemjöl. Vi använder alltid Stora Hällstas vetemjöl till kakor. Finns inget bättre tycker vi!
En eller ett par nypor salt
2 tsk bakpulver
Björnbärsmarmelad eller någon annan marmelad eller sylt.

Ingredienser till glasyr
2 dl florsocker
1-2 msk vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 175grader och blanda smöret och sockret med hjälp av en elvisp så att det blir så poröst som möjligt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt därefter alla ingredienser och arbeta ihop till en deg. Är degen svår att få ihop så hyvla av ett par skivor smör och arbeta in i den så blir den följsammare. Rulla därefter ut degen i 4 längder och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning så att de ser ut som traktorspår och tryck sedan en ränna i mitten av kakdegen. Klicka i björnbärsmarmeladen i rännan, precis så mycket så att marmeladen är lite ovanför kakkanten. Grädda dem i 10-14 minuter och blanda ihop glasyren medans du väntar. Ta ut plåten och Skär upp längderna i lagom stora bitar och ringla över glasyren över björnbärsrännan medans de är varma. Kakorna vinner på att inte bli för brungräddade, de är godast om de är ganska ljusa.

Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

2 svar till ”Småkakor med saffran och björnbärssylt”

  1. Tror det är felskrivet med vaniljsocker o vaniljpulver. Ska väl vara bakpulver?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Receptet stämmer. Men om man inte har vaniljpulver kan man istället ta 3 msk vaniljsocker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *