Till glöggmyset passar denna fantastiska mandelkaka med smak av apelsin och lite marsalavin. Den kan ätas som den är eller kanske med en liten gräddklick.
Mandelkaka med apelsin och marsalavin
Ingredienser
- 150 g rumstemperarat smör + lite att smörja formen med
- 1,5 dl mandelspån
- 2 dl strösocker + lite till formen
- 3 ägg
- 1 apelsin, finrivet skal
- 2,5 msk marsalavin
- 2,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl mandelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 100 g apelsinskal (kanderade)
- florsocker, till servering
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen. Enklast blir det med en form med avtagbara kanter. Förse botten och kanterna med ca 0,5 dl mandelspån. Det kan bli en del hål mellan mandelspånen, och där kan man strö lite socker så att inte kakan riskerar att fastna.
Vispa smör och socker poröst med elvisp, tillsätt därefter ett ägg i taget och fortsätt vispa med elvispen. Därefter häller man i marsalavinet och apelsinskalet. Mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt blandas separat och hälles sedan ner och blandas med övriga ingredienser. Häll ner eller vispa på låg hastighet
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen 30–35 min. Kolla med en sticka så att kakan inte är för kladdig. Låt kakan svalna. Innan servering kan man pudra över florsocker och strö lite mandelspån.
Tips! Man kan ersätta marsalavinet med saft från en apelsin. Man kan också ersätta apelsinskalet med mandelhack.
Vi har även glöggrecept i vårt receptgalleri: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice och Egen vinbärsglögg
Lämna ett svar