Din varukorg är för närvarande tom!
Julmusten och kolsyran
Det blev rejält med kolsyra i julmusten! Minns ni julmustreceptet jag berättade om innan jul? Det var nog bland det mest spännande jag gjort på flera veckor i köket. Jag älskar nya recept och experiment och där livsmedel genomgår en metamorfos och förvandlas till något helt nytt genom en levande process. Härom dagen, ja på julafton då vi skulle öppna flaskorna, blev det lön för mödan. Jag kom i mål. Ser ni röken ur flaskan på bilden här ovan och kapsylen som håller på att landa?
Vilket tryck det blev!
Tre dagar efter att jag hällt i sodastarten i själva brygden började det att fräsa rejält och jag tappade upp musten på enskilda flaskor. Enligt receptet från land, som senare genom eget slumpaktigt detektivarbete visade sig vara ett ”lånat” recept från matbloggaren Tove Nilsson och hennes fullkomligt underbara bok ”SODA LEMONAD & SNACKS” , skulle man låta de buteljerade flaskorna stå rumstemperatur i två dagar för att utveckla kolsyra. Under kvällen dag två började en av flaskorna fisa ganska ljudligt så jag stoppade in alla 14 flaskor i kylen för att avstanna processen, smått livrädd för att få julmustfontäner under natten i kylen, men de uteblev tack o lov. Sedan fick flaskorna stå där i ca 5-7 dagar och det var nog lite i det längsta laget. Så här i efterhand borde jag nog stoppat in dem i kylen efter ett dygn och provsmakat dem tidigare. Har aldrig tidigare smakat en julmust som varit så stickig och jag tror att den vunnit på att inte vart lika full av kolsyra och en aningen mer söt. Men ett recept ska inte bli perfekt första gången. Det tar tre gånger att lära känna ett recept och snart är det ju påsk.
Här ovan kan ni beskåda lite av vårt julmustfyverkeri. Det var riktigt svårt att öppna flaskorna utan att drälla rejält, har inte klarat det med en endaste flaska. Hur det smakar? Ja, jag gillar smaken! Det kanske inte direkt smakar som julmusten vi är vana vid men som jag sa till barnen som rynkade på näsan.
-Kan ni fatta vilket lyx det här hade varit för fattiga barn 100 år sedan i en röd liten stuga på landet där ingen smakat läskedryck? Men ingen ville ha mer. Så det är jag som snart druckit upp 13 flaskor på egen hand, jag har 4 st kvar och de ska hålla en månad i kylskåpet så jag ska testa en precis 30 dagar efter korkningen. Jag kommer göra det här igen!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Julmusten och kolsyran”
Häftiga bilder!
Ser riktigt trevligt ut. Blev det att du gjorde en ny sats i påskas? Vad var det barnen inte gillade och har några tips på justering av receptet förutom att avbryta jäsningen en dag tidigare och mer socker? Mer socker kanske gör att man borde avbryta ändå tidigare?
Tänkte mig testa göra julmust just på detta recept redan förra julen men det blev inte av. Nu har jag införskaffat ingredienserna i alla fall.
Vad spännande, hör av dig hur det blir. Barnen tyckte inte att det smakade julmust, det var nog mest det. Jag var ju jätteglad att jag gjort något juligt som var kolsyrat och smakade nästan som julmust. Barnen är helt enkelt lite mer kräsna än mig. / Johannes
Vet inte vad jag gör för fel, men första ”batchen” möglade när den stod och skulle vila 3-5 dagar så den fick jag hälla ut och börja om. Nästa ”batch” provsmakade vi idag och den har ingen kolsyra whatsoever. Den är jättegod men inte tillstymmelse till kolsyra. Kanske vi får köra den i sodastreamern för det känns ju dumt att kasta igen.
Ingen aning, hur gick det?
Tyvärr ingen kolsyra alls. Jättegod smak dock, så vi körde den i sodastreamern istället.
Lämna ett svar