Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Tänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till nygräddade våfflor, pannkakor eller plättar. Vi brukar alltid koka en stor sats med jordgubbs- och rabarbersylt och njuter av den året runt!

Vi har gjort den här sylten varje år de senaste 12 åren, ingen annan sylt kommer ens i närheten av denna sylt. Kombinationen jordgubbar och rabarber är fantastisk, kombinationen av det söta och det syrliga gör så att 1 +1 blir 3. Var denna sylt än hamnar, på plättar pannkakor, istället för hallonsylt i hallongrottorna eller varm på glassen, så blir det perfekt. Hoppas att du kommer att älska den lika mycket som vi!

Ingredienser

  • 1 kg jordgubbar
  • 1 kg rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 1 kg strösocker
  • 2 tsk röd Melatin (för sylt)
  • Atamon (valfritt, som konserveringsmedel)

Gör så här:

Skiva jordgubbarna och rabarbern. Om rabarbern är grov i skalet kan det vara bra att dra bort det yttersta lagret. Lägg jordgubbar, rabarber och socker i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång till kastrullen. Värm upp blandningen på medelvärme och rör om tills den börjar koka. Låt koka i ca 5 minut. Rör ner Melatin enligt instruktionerna på förpackningen. Låt sylten småkoka i ytterligare 2–3 minuter under omrörning. Häll den varma sylten i väl rengjorda glasburkar. Burkarna ska vara sköljda med kokhett vatten. Förslut burkarna direkt medan sylten fortfarande är varm. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kyl, oöppnade burkar kan hålla ett par år i kylskåp.

För längre hållbarhet:

Vill du att sylten ska hålla extra länge utan att förvaras i frysen? Då kan du använda Atamon: Häll kokande vatten i burkarna innan du fyller dem, och pudra i lite Atamon. Låt stå i 5–10 minuter, häll ut vattnet och fyll på med het sylt. Om du återanvänder burkar med metallock: koka locken i vatten tillsammans med lite Atamon i 5–10 minuter innan användning.

Tips!

  • Vill du undvika konserveringsmedel? Frys sylten i mindre burkar, så håller den sig fräsch utan tillsatser.
  • Blir sylten för lös? Koka upp den igen och tillsätt lite mer Melatin enligt anvisningarna – det går att justera i efterhand.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *