Din varukorg är för närvarande tom!
Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Tänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till nygräddade våfflor, pannkakor eller plättar. Vi brukar alltid koka en stor sats med jordgubbs- och rabarbersylt och njuter av den året runt!
Vi har gjort den här sylten varje år de senaste 12 åren, ingen annan sylt kommer ens i närheten av denna sylt. Kombinationen jordgubbar och rabarber är fantastisk, kombinationen av det söta och det syrliga gör så att 1 +1 blir 3. Var denna sylt än hamnar, på plättar pannkakor, istället för hallonsylt i hallongrottorna eller varm på glassen, så blir det perfekt. Hoppas att du kommer att älska den lika mycket som vi!
Ingredienser
- 1 kg jordgubbar
- 1 kg rabarber
- 1 vaniljstång
- 1 kg strösocker
- 2 tsk röd Melatin (för sylt)
- Atamon (valfritt, som konserveringsmedel)
Gör så här:
Skiva jordgubbarna och rabarbern. Om rabarbern är grov i skalet kan det vara bra att dra bort det yttersta lagret. Lägg jordgubbar, rabarber och socker i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång till kastrullen. Värm upp blandningen på medelvärme och rör om tills den börjar koka. Låt koka i ca 5 minut. Rör ner Melatin enligt instruktionerna på förpackningen. Låt sylten småkoka i ytterligare 2–3 minuter under omrörning. Häll den varma sylten i väl rengjorda glasburkar. Burkarna ska vara sköljda med kokhett vatten. Förslut burkarna direkt medan sylten fortfarande är varm. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kyl, oöppnade burkar kan hålla ett par år i kylskåp.




För längre hållbarhet:
Vill du att sylten ska hålla extra länge utan att förvaras i frysen? Då kan du använda Atamon: Häll kokande vatten i burkarna innan du fyller dem, och pudra i lite Atamon. Låt stå i 5–10 minuter, häll ut vattnet och fyll på med het sylt. Om du återanvänder burkar med metallock: koka locken i vatten tillsammans med lite Atamon i 5–10 minuter innan användning.
Tips!
- Vill du undvika konserveringsmedel? Frys sylten i mindre burkar, så håller den sig fräsch utan tillsatser.
- Blir sylten för lös? Koka upp den igen och tillsätt lite mer Melatin enligt anvisningarna – det går att justera i efterhand.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar