Din varukorg är för närvarande tom!
Jordärtskockscarpaccio med citron och timjan

Jordärtskockscarpaccio. Tunt skivad jordärtskocka med stänk av citron och olivolja blir till något helt fantastiskt. Perfekt att ställa fram som en sidorätt. Receptet räcker till 3-4 personer.
Det är något märklig med jordärtskockan och det får den att hamna i vår alldeles egna kategori tvåsmaksväxter. De flesta tvåsmaksväxter njuter vi olika delar av, ofta vid olika tidpunkter. Tex dillens blad och senare dess frön eller koriandens blad och senare dess frön eller för den delen rotsellerin där vi använder både blad och knölar både vid olika och samma skördetillfälle. Jordärtsskockans tvåsmaksegenhet handlar dock bara om knölen och vad temperaturen gör för dess smak. Rå som här ovan har den vattenkastanjens krispighet och smakar lite som en saftig och neutral morot med en antydning av skocka. I uppvärmt skick, ugnsrostad, stekt eller kokad får den en murrig komplex karaktär av potatis, kronärtskocka och en nyans av rök. Komprimerat brukar jag kalla smaken och doften för mormors gamla jordkällare, hennes gamla jordkällare är den referens som ligger närmast dess doft och smak. Ibland i vissa skogar kan man känna denna specifika doft av mormors källare.
Mellan november och maj är jordärtskockans bästa skördetid. Då är det hård och fast och klarar att lagras kallt i flera veckor.
Läs mer om skörd och lagring : Klipp ner och sköra jordärtskocka.
Ingredienser jordärtskockscarpaccio
- 4 normalstora jordärtskockor eller en enorm knöl
- ½ – 1 msk saft från citron
- ½ – 1 msk olivolja
- Flingsalt
- peppar
- Torkad eller färsk timjan
Gör så här: Tvätta skockorna och borta dem rena från jord. Skiva tunt, gärna med mandolin. Fördela jordärtskocksskivorna på ett fat. Ringla över olja och citron. Strö över flingsalt och timjan. Dra några ta med pepparkvarnen. Jordärtskockscarpacci passar som en sidorätt.
Tips!
Man kan variera carpaccion med tex rostade solrosfrön eller pumpafrön eller hyvla över lite parmesan.
Prova även rödbetscarpaccio.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar