Din varukorg är för närvarande tom!
Jordärtskockscarpaccio med citron och timjan

Jordärtskockscarpaccio. Tunt skivad jordärtskocka med stänk av citron och olivolja blir till något helt fantastiskt. Perfekt att ställa fram som en sidorätt. Receptet räcker till 3-4 personer.
Det är något märklig med jordärtskockan och det får den att hamna i vår alldeles egna kategori tvåsmaksväxter. De flesta tvåsmaksväxter njuter vi olika delar av, ofta vid olika tidpunkter. Tex dillens blad och senare dess frön eller koriandens blad och senare dess frön eller för den delen rotsellerin där vi använder både blad och knölar både vid olika och samma skördetillfälle. Jordärtsskockans tvåsmaksegenhet handlar dock bara om knölen och vad temperaturen gör för dess smak. Rå som här ovan har den vattenkastanjens krispighet och smakar lite som en saftig och neutral morot med en antydning av skocka. I uppvärmt skick, ugnsrostad, stekt eller kokad får den en murrig komplex karaktär av potatis, kronärtskocka och en nyans av rök. Komprimerat brukar jag kalla smaken och doften för mormors gamla jordkällare, hennes gamla jordkällare är den referens som ligger närmast dess doft och smak. Ibland i vissa skogar kan man känna denna specifika doft av mormors källare.
Mellan november och maj är jordärtskockans bästa skördetid. Då är det hård och fast och klarar att lagras kallt i flera veckor.
Läs mer om skörd och lagring : Klipp ner och sköra jordärtskocka.
Ingredienser jordärtskockscarpaccio
- 4 normalstora jordärtskockor eller en enorm knöl
- ½ – 1 msk saft från citron
- ½ – 1 msk olivolja
- Flingsalt
- peppar
- Torkad eller färsk timjan
Gör så här: Tvätta skockorna och borta dem rena från jord. Skiva tunt, gärna med mandolin. Fördela jordärtskocksskivorna på ett fat. Ringla över olja och citron. Strö över flingsalt och timjan. Dra några ta med pepparkvarnen. Jordärtskockscarpacci passar som en sidorätt.
Tips!
Man kan variera carpaccion med tex rostade solrosfrön eller pumpafrön eller hyvla över lite parmesan.
Prova även rödbetscarpaccio.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar