Din varukorg är för närvarande tom!
Jordärtskockscarpaccio med citron och timjan

Jordärtskockscarpaccio. Tunt skivad jordärtskocka med stänk av citron och olivolja blir till något helt fantastiskt. Perfekt att ställa fram som en sidorätt. Receptet räcker till 3-4 personer.
Det är något märklig med jordärtskockan och det får den att hamna i vår alldeles egna kategori tvåsmaksväxter. De flesta tvåsmaksväxter njuter vi olika delar av, ofta vid olika tidpunkter. Tex dillens blad och senare dess frön eller koriandens blad och senare dess frön eller för den delen rotsellerin där vi använder både blad och knölar både vid olika och samma skördetillfälle. Jordärtsskockans tvåsmaksegenhet handlar dock bara om knölen och vad temperaturen gör för dess smak. Rå som här ovan har den vattenkastanjens krispighet och smakar lite som en saftig och neutral morot med en antydning av skocka. I uppvärmt skick, ugnsrostad, stekt eller kokad får den en murrig komplex karaktär av potatis, kronärtskocka och en nyans av rök. Komprimerat brukar jag kalla smaken och doften för mormors gamla jordkällare, hennes gamla jordkällare är den referens som ligger närmast dess doft och smak. Ibland i vissa skogar kan man känna denna specifika doft av mormors källare.
Mellan november och maj är jordärtskockans bästa skördetid. Då är det hård och fast och klarar att lagras kallt i flera veckor.
Läs mer om skörd och lagring : Klipp ner och sköra jordärtskocka.
Ingredienser jordärtskockscarpaccio
- 4 normalstora jordärtskockor eller en enorm knöl
- ½ – 1 msk saft från citron
- ½ – 1 msk olivolja
- Flingsalt
- peppar
- Torkad eller färsk timjan
Gör så här: Tvätta skockorna och borta dem rena från jord. Skiva tunt, gärna med mandolin. Fördela jordärtskocksskivorna på ett fat. Ringla över olja och citron. Strö över flingsalt och timjan. Dra några ta med pepparkvarnen. Jordärtskockscarpacci passar som en sidorätt.
Tips!
Man kan variera carpaccion med tex rostade solrosfrön eller pumpafrön eller hyvla över lite parmesan.
Prova även rödbetscarpaccio.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar