Jäsa tomatfrön för den stilmedvetna odlaren


Visst kan man kleta ut sina tomatfrön på ett hushållspapper och riva av dem vid sådd, det är verkligen inte fel, men det är kanske inte det snyggaste! Om man vill vara lite mer stilmedveten, och det vill man ju, kan man istället jäsa sina tomatfrön och få förstklassiga frön i en ypperlig kvalité.

Genom att jäsa tomatfrön förlorar tomatfröna sitt geléiga hölje och blir därmed inte så kletiga så att de fastnar vid underlaget vid torkning. En del menar att man bör jäsa sina frön för att man på det sättet, genom att det inte finns några fruktkötts rester kvar, slipper mögel eller dålig grobarhet vid sådd, något som vi egentligen aldrig märkt någonting av.

Andra menar att man bör akta sig för att jäsa tomatfrön eftersom de menar att fröna blir obrukbara av vistelsen i vatten, att de skulle dö av syrebrist. Det har vi inte heller aldrig märkt någonting av, om de inte ligger där alldeles för länge vill säga. Det är som vanligt vid odling, ja vid det mesta i tillvaron, är att det finns flera vägar, tankar, tolkningar och förmodade slutsatser. Det vi verkligen vet är att det här sättet fungerar för oss och har så gjort under många år.

Lirka ut fröna

Först behöver man öppna upp tomaten så att man kommer åt inkråmet där alla kärnor finns. Vi brukar ta frön när vi har någon maträtt eller självhushållsprodukt som kräver ett flertal tomater till exempel tomatsås eller någon soppa. Det brukar vara enklast att dela tomaten lite lätt med en kniv och sedan försiktigt klämma ihop den för att sedan pilla ut fröna, samt gelén runt i kring dem, med en tesked. Det är ofrånkomligt att man får med fruktkött, men vi brukar ta bort de största bitarna innan vi lägger allt slafs i glaset där jäsningen ska ske

Vårt bästa tomatrecept för att skörda många frön: Krossade tomater vårt bästa recept

Placera i vatten

När väl fröna med resterande material ligger i vattenglaset är det dags att fylla på med vatten. Flyter det upp stora fruktköttbitar häller vi av dem men det mesta av tomatinkråmet få vara kvar i vattnet. Nu ska fröna med joxet ligga i vattnet i cirka 6 dagar. Det är helt normalt att det bubblar, att det kommer mögel på ytan eller att det ser allmänt snuskigt ut. Vi rör runt i glaset lite då och då så att eventuella flytande frön åker ner under vattnet igen.

Sila av

Efter 5 – 7 dagar, oftast 6 dagar hos oss, är det dags att separera snusket från fröna. Vi brukar hälla ner allt innehåll från glaset i en större skål och försiktigt fylla på med kallt vatten. Då faller fröna lite snabbare ner mot botten och skräpet hamnar högre upp. Genom att varsamt upprepa denna procedur, hälla av vattnet lite försiktigt, så rensar man bort allt snusk från fröna på ett relativt enkelt sätt. När man anser att vattnet är tillräckligt rent och det ligger ett gäng rena och fina frön i botten är det dags att sila av dem i ett durkslag eller i en tesil. Sedan lägger vi fröna luftigt på ett fat så att de torkar, se till att du häller av allt överflödigt vatten från fatet.

Torkning och förvaring

Efter några dagar har fröna på fatet torkat. För den noggranna odlaren, som inte har några problem med att det ligger lite frön här och där i hemmet och torkar, kan fröna med fördel ligga kvar på sitt fat någon vecka eller två. För att man ska slippa missöden med frön som eventuellt kan vara fuktiga och börja mögla är alltid papperspåsar den bästa förvaringsbehållaren oavsett om det är kortidsförvaring eller förvaring över längre tid. Glöm inte att märka påsarna med år och sortnamn.

Tomatfrön håller grobarheten i många år och egna frön gror nästan alltid snabbare än köpefrön. Vill man långtidsförvara frön under en längre tid än några år kan man lägga dem i frysen väl inpackade i tätt förslutna behållare till exempel glasburkar eller plastbyttor med tättslutande lock. Se verkligen till att fröna är torra innan du fryser dem.

Läs mer o frön i kyla: Svalbards fröer ska rädda världen

Föröka F1 hybrider

Flera tomatsorter är så kallade F1-hybrider. Det innebär att de är framkorsade för att ha särskilda egenskaper. Skulle det vara så att man vill ta frön från dem så kan man inte räkna med att dessa plantor kommer att ge exakt samma slags tomater som den sorten den kommer ifrån, i alla ifall inte om man vill ta frön av dem. Är du nyfiket lagd och vågar ta risken att odla någon okänd sort, som kanske blir trist i smaken, så kan ju det ändå vara ganska kul och se vad som händer. Men för att föröka F1 hybrider till kommande säsonger är det säkrare att klippa av sticklingar och övervintra dem och på det sättet föreviga dem till kommande säsonger. De tomater som med säkerhet ger samma slags frukter som sina föräldrar kallas sortäkta.

Läs mer här: Ta tomatsticklingar och övervintra till nästa säsong

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *