Din varukorg är för närvarande tom!
Jag ville visa hur vi äter surströmming!

Under senaste året har det dykt upp en mängd mer eller mindre vidriga videos från alla möjliga ställen i världen där folk äter surströmming. Ofta öppnar de en burk och himlar med ögonen av doften för att sedan fiska upp en orensad strömming och stoppa i munnen och dregla eller kräkas. Här kan ni se min surströmmingsfilm som jag gjorde för att upplysa världen om hur man äter denna syrade fisk på ett kultiverat sätt!
Redan i somras kände jag ett begynnande behov av att försvara denna fisk och visa upp hur vi Svenskar äter den. Jag köpte på mig två burkar strömming, tunnbröd och efter ett par månader när det kändes rätt var det dags att föreviga detta spektakel. Med egen potatis och lök, ett glas mjölk och en flaska absolut vodka riggade jag ett bord utanför stugan och började spela in förberedelserna och intagandet av strömming. Det var där Theres tyckte att jag skulle hålla till. Film här nedanför som hör och häpna nått .


Det var säkert 15 år sedan jag åt surströmming så jag hade glömt bort hur det smakade. Det var godare än jag mindes. Det är äggula jag ringlar över smörgåsen och jag tycker verkligen att det lyfter rätten. På Facebook har min surströmmingsvideo över en miljon visningar och det dyker uppå kommentarer på alla möjliga språk, så jag har verkligen lyckats med att nå ut.Denna fermenterade fisk väcker verkligen intresse!
En del menar att lite gräddfil ovanpå är riktigt gott och andra föreslog hackad tomat. Det måste jag testa nästa gång jag äter surströmming och det blir nog snart då jag har en till burk i kylskåpet.
Här kan du titta på filmen på facebook:




Är du nyfiken på fisk? Klicka dig gärna in på vår artikel, då jag Johannes besökte Per, Ängsöfiskaren, och följde med ut på fiske i Mälaren under en dag i oktober 2024. Det var fantastiskt kul och jag lärde mig så mycket om hans arbete som proffersionell insjöfiskare. Per och jag har pratat lite löst om att gör sursik på siklöja men inte riktigt bestämt när detta ska ske.
Läs artikeln här: Farbror Grön följer med Ängsöfisk ut på Mälaren
Lyckades du inte kika på filmen på tiktok, här kan du titta på den på: Facebook
Joahnnes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Jag ville visa hur vi äter surströmming!”
Ser gott ut! Jag föredrar mjukt norrländskt bröd med smak av anis och fänkål till. Äkta smör, strömming, rödlök och en och annan gräslöksblomma rullas in i detta! Har inte fått tillfälle på flera år då min familj inte är sålda på menyn!
Har Du något eget knep för att öppna burken ?Man kan äta på flera sätt, öppna i en skål med vatten så sprider sig inte doften så snabbt.
Lämna ett svar