Jag bygger stengångar i skogsträdgården

 
Nästan varje gång vi publicerar någon bild från skogsträdgården får vi fina kommentarer kring stengångarna som finns i trädgården. Här berättar jag hur jag gjort dem.

Jag blir verkligen glad över alla komplimanger. När jag och Johannes träffades hade jag inte särskilt mycket kunskaper kring odling och trädgårdsarbete. Men jag är uppvuxen på landet med villaträdgård och har varit med när mina föräldrar donade i trädgården.
Stengången Farbror Grön
Den första sommaren tillsammans, fanns ingen tid för trädgården. Stengången är bara påbörjad.
Att bygga med stenar är som ett svårt pussel. Farbror Grön
Att bygga med stenar är som ett svårt pussel.

I Johannes trädgård vågade jag till en början inte göra någonting, förutom att rensa ogräs som jag kunde urskilja bland perennerna. På ett ställe bland stenpartierna fanns en påbörjad stengång. Jag började fantisera om hur det skulle se ut om tomrummen fylldes ut med flera stenar.

År nummer två i denna trädgård hade vi en liten guldklimp som nöjt satt i sin babysitter i trädgården när vi vuxna grejade. Jag bestämde mig för att ta mig an stengången och åtminstone fylla ut med stenar där jag tyckte att det saknades. Resultatet blev en bred och lång stengång som avslutades med ett cirkulärt parti som vi kallar torget. Utifrån torget anlade jag också en stengång.
Material
Eftersom trädgården finns på en rullstensås är tillgången på sten obegränsad. Har man ingen sten alls behöver man införskaffa sig sten på annat håll. Jag har också använt ganska många hinkar grovkornig sand som underlag och för att ha mellan stenarna. Sanden har jag hämtat från åsen. Vill man ha sin gång ogräsfri kan man kanske grunda med någon form av markduk. Eftersom vår mark innehåller enbart grus och sten växer inte så mycket ogräs mellan stenarna.
Det är lite tungt att greja med stenar och det händer att man klämmer fingrarna mellan stenarna om man har otur, så trädgårdshandskar är att föredra. Liten trädgårdsspade har använts till att fördela sanden och för oss har järnspettet varit mycket värdefullt eftersom underlaget är fullt av stora stenar, som i vissa fall kunnat användas till gången, annars har de blivit material till murar eller andra typer av avgränsningar. Till rötter brukar en sekatör behövas och i vissa fall har Johannes huggit med en brandyxa.

Anläggande
I mitt fall fanns det redan rabatter som var kantade med stora stenar. Min första stengång blev mellan två rabatter där det redan fanns stenar utlagda. Dessa utgick jag ifrån. Jag började leta efter stenar som kunde passa vid sidan av de som redan låg där. Det viktigaste tyckte jag var formen och såg det hela som ett slags pussel. Det var omöjligt att hitta stenar som var i liknande storlek så för att få dem i samma höjd la jag sand under stenarna för att jämna ut höjdskillnaderna. Mellan stenarna har jag också hällt sand för att liksom låsa fast stenarna i min valda position. Efter det första regnet brukar sanden rinna ner i olika hålrum under och mellan stenarna. Då kan man behöva fylla på med mer sand.

Vid flera tillfällen har jag tagit en lång paus i stenläggningen för att jag inte hittat någon passande sten för ett visst ställe. Jag har då väntat några dagar eller veckor och efter det har det löst sig nästan av sig självt. Plötsligt hittar jag en ny sten som passar eller så vrider jag några stenar på ett nytt sätt, så är stenläggningen igång igen.
När man anlägger stengångar och för den delen stenpartier också, så brukar man behöva ta hänsyn till markens beskaffenhet. Finns större stenar och rejäla rötter, behöver man anpassa sig efter det. Skulle jag av någon anledning skapa stengångar på en helt ny plats, skulle jag göra en ritning över hur jag tänker mig rabatterna och stengångarna. Därefter skulle jag troligtvis börja med rabatterna och lägga stengångarna sist, ovanpå marken. På så sätt skulle stengångarna höja sig lite över marknivån. Det blir fint och så slipper man gräva så mycket.
Som avslutning kan man behöva gör något särskilt. Om en stengång har flera stenar i bredd, kan avslutningen bli en stor sten och gärna en platt sådan. Jag har försökt mig på att göra något trapp-liknande på två ställen. Det är lite knepigt, men så snyggt om man får till det.

Här nedan har jag gjort illustrationer över trädgården och hur den har förändrats i och med mitt skapande. Inga växter syns och det är bara för att man ska se stenarna. Läs gärna om hur vi gör när vi anlägger ett nytt stenparti.Redan när jag avslutat ett stenprojekt har jag tänkt ut vad nästa grej ska bli. Med stenar i överflöd är det lätt att vara kreativ.

/Theres Lundén
2007, stengången är bara påbörjad.

 

2013, stengången har breddats och en rundel(torg) har gjorts.

 

2017, vid rundeln finns stora sittstenar, en ny gång har anlagts och uteplatsen har vidgats.
En låg mur har byggts till vänster om hela stenpartiet.

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Jag bygger stengångar i skogsträdgården”

  1. Tack för inspirerande text! Gillar när du skriver och ser fram att läsa mer.
    Sophia-Stina

  2. Åh jag älskar också att jobba med sten… Problemet är att all sten måste jag importera. Tänk om man ändå vore stenrik 😀 Tack för detta inspirerande inlägg <3
    /Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *