Blomkålsbollar
Ingredienser
7 dl blomkål (ett normalt huvud) grovriven
1-2 tsk salt
1-4 tsk färskriven ingefära
1 krm chilipulver
1- 3 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 1/2 dl kikärtsmjöl (Får du för mycket av det här så gör det inget, de blir bara fastare)
1-2 tsk Ajwainfrön som mortlas (kan uteslutas)
1 tsk hing (kan uteslutas, men det är synd)
1krm bakpulver eller bikarbonat
0,5-1 Liter Ghi eller rapsolja för fritering
Gör så här: Riv blomkålen grovt på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med blomkålsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till 12-16 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i 7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.
Rödbetsbollar
Dessa bollar blir krämigare, en aning fastare och lite mer nötigare än blomkålsbollarna.
Ingredienser
4 dl finrivna rödbetor
0,75 dl malda/mortlade solroskärnor
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk mald koriander
1/2- 1 krm bikarbonat
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1-2 krm hing (kan uteslutas, men det är synd)
1 tsk spiskummin
Gör så här: Riv de färska rödbetorna fint på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med rödbetsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till 10-14 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 170 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i 4-7 minuter. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.
____________
Hing (dyvelsträck) är en krydda som används i fram för allt indisk matlagning. Den luktar inte så gott, men ger en fin smak då den påminner i smak om lök och vitlök. Som ersättning kan man alltså ha lite finhackad lök eller vitlök. Vill man köpa hing, hittar man den i välsorterade asiatiska matbutiker.
Ajwainfrö är ett smakrikt frö från Indien som är släkt med dill, fänkål och kummin. Sägs ha goda effekter på matsmältningen. Finns i välsorterade asiatiska matbutiker.
Lämna ett svar