Din varukorg är för närvarande tom!
Hur vi bekämpar Kålfjäril och kålmal

I år testade vi att bekämpa kålmal och kålfjäril med hjälp av en bakterie som de inte tål. Det tar ju en hel del tid i anspråk att spruta och hålla på men det var det helt klart värt. Vi har redan skördat en del kål och kommer kunna skörda mer under höst och vinter.
2016 har verkligen varit ett svårt år för alla som odlar kålväxter. Kålmalen dök upp i slutet av maj på många ställen i landet och från en dag till en annan var de bara där och precis överallt. Vill man inte använda gifter så gäller det att ha is i magen när kålmalarna dyker upp. Först måste malarna få lägga ägg som sedan kläcks och blir till larver. När sedan larverna kryper runt kan man bekämpa dem med ett bakteriepreparat som gör att de dör. Söker man på internet efter ”kålmal bekämpning” hittar man preparat till försäljning.

Vi löste upp bakteriepulvret i vatten tillsammans med en droppe diskmedel och sprutade på kålväxterna, i omgångar. Nästkommande gång de knaprar på plantorna får de i sig bakterierna och dör. Vi testade att bekämpa med dessa bakterier för första gången i år och det fungerade jättebra, se film längst ner i inlägget. Visst, plantorna såg lite malätna ut, men de klarade sig och vi har redan skördat både mängder av broccoli, spetskål, vitkål och några huvuden av rödkål.
Dessvärre var kålmalen bara den första snyltgästen i år. Under sommaren dök nästa fara upp ”Kålfjärilen”. Den ser ut som härliga somriga bleka citronfjärilar med en till tre svartbruna prickar, på vardera vinge.

Men kålfjärilen är en ulv i fårakläder som parar sig bland dina växter för att sedan lägga sina äggsamlingar på undersidan av bladen på dina kålplantor. Favoriten verkar vara broccoli och svartkål, åtminstone i våra odlingar. I år har vi klämt ihjäl 50-70 äggsamlingar och det är det säkraste sättet att hålla kålfjärilens larver från dina kålplantor, att klämma ihjäl dem innan de kläckts.
De största angreppen av kålfjäril sker oftast i september hos oss.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Hur vi bekämpar Kålfjäril och kålmal”
var skaffar du dessa bakterier????
Att täcka hela fältet är bra lösning
Insektsnät funkar perfekt!
Hej! jag har en liten fundering. Jag har för första gången odlat kål. Både grönkål och röd och grön spetskål. Har odlat under duk, men min lilla odling har ändå blivit angripen av någon fjäril eller mal. så ledsamt och tråkigt. jag odlar i pallkrage så har inte så mycket. Idag ska jag försöka plocka bort de larver jag hittar och klämma äggen. Nu till min fråga. Är det kört för min lilla odling? ska jag plocka bort de blad som blivit ätna på av larverna eller är de fortfarande ätbara för mig? Känns oaptitligt att äta kål som en larv har tuggat på. Hur gör jag?
Med vänlig hälsning, Lina
När det gäller grönkål kan man plocka bort alla ätna blad och är det mycket kan man helt enkelt kapa hela plantan någon decimeter ovanför jorden och låta den börja om. Men det förutsätter att man är noga med att hålla nya larver borta annars blir det på samma sätt igen. Spetskålen kan man också börja om med genom att kapa, men då kommer det inte blidas något nytt huvud utan några mindre och lösare huvuden där det stora skulle ha utvecklats. Eller så blir det bara nya blad. Dessa blad är också riktigt goda. Håller med om att angripna blad inte känns så aptitliga, men det är egentligen ingen fara att äta dem. Larverna brukar dock inte vara särskilt goda.
Det är hjälpsamt att nämna att bakterien heter Bacillus thuringiensis, så kan de som vill själva prova på.
Bra att du nämner det. Tack. Den som söker, den finner. Mvh Johannes
Lämna ett svar