Hjälp – broccolin blommar!

Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.

Att odla broccoli är en av de mest givande växterna i trädgården. Den ger skörd under lång tid, och med rätt hantering kan plantorna fortsätta producera nya buketter efter den första skörden. Men för att lyckas måste man förstå hur broccolin fungerar – annars kan den börja blomma i förtid och därmed förstöra en del av den tänkta skörden.

Längst ner i artikeln finner ni en film när vi skördar ett perfekt huvud.

Vintersådd – en lyckad start

För att broccoli ska ge stora buketter och därmed stor skörd gärller det att ge sina plantor så goda förutsättningar som möjligt. Vi sår vår broccoli redan i februari, mitt i vintern, genom så kallad kall vintersådd. Det innebär att vi placerar sådden utomhus eller i ouppvärmda växthus. Vi bredsår i askar. Varje planta planteras om en till två gånger innan det är dags att flytta ut dem i landet eller pallkragen. Denna metod ger mycket robusta och kompakta plantor. Direktsådd i jorden har vi haft mindre tur med, då plantorna ofta angrips av jordloppor.

Läs mer: Odla kallt

OBS!

Vi använder inte godislådor, sätter inte lock på sådden eller ställer den i skugga. Vi har istället alltid öppna krukor eller askar med hål i botten, för att undvika att det blir för varmt. För mycket värme ger rangliga och gängliga plantor – likaså brist på ljus. Det är viktigt att de små plantorna får så mycket ljus som möjligt redan från början. Vi har träffat många som misslyckats med vintersådd, och nästan alla har använt kombinationen godislåda + lock + skugga. Är du en av dem?

Ljus och temperatur – nyckeln till knubbiga plantor

När fröna börjar gro i mars får de naturligt ljus från morgon till kväll. Det gör att plantorna inte behöver sträcka sig efter ljuset och därför växer kompakt och kraftigt. Temperaturväxlingar med kalla nätter och varmare dagar gör också att plantorna blir knubbiga och tåliga – något som i förlängningen ger större buketter och rikligare skörd.

Man kan även så senare, ända in i juli. Sådd utomhus under sommarhalvåret ger också fina plantor, särskilt om man sår utomhus och planterar om dem en eller ett par gånger innan de placeras i grönsakslandet.

Näring och skörd

___________________________________

… fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

 

Vi som skriver artiklarna på farbrorgron.se heter Johannes Wätterbäck & Theres Lundén. Allt vi skriver om är baserat på våra egna upplevelser, erfarenheter, experiment och kunskaper. Det tar tid att skriva en artikel. Vi hoppas därför att du som besöker vår sida gärna vill stötta vårt arbete genom att betala för en Premium-prenumeration och därmed få tillgång till allt vårt material. Det finns flera alternativ att välja mellan.

Läs mer under knappen nedan.

Logga inMer om prenumerationer

Hälsningar Johannes & Theres

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *