I vanliga fall är vi, om vi ska vara helt ärliga, inte så mycket för bönor. De har ofta en mjölig konsistens som vi inte uppskattar. Därför lagade vi denna rätt sist i raden av Gröna kassens maträttsförslag. Men vi har nu fått en helt annan uppfattning. Kung Markattas Kidneyböner är de godaste vi har ätit och hela rätten i sig blev fantastiskt god. Mustig och kryddig i smaken. Ett tips är dock att överdosera kryddorna en aning.
Ingredienser:
3 dl basmatiris
1 burk krossade tomater
2 burkar Kidneybönor
1 st gul lök
1 vitlöksklyfta
1-1.5 msk olja
2,5 krm sambaloelek
½ tsk oregano
1 tsk spiskummin
1 ½ tsk curry
peppar
salt
1-1,5 tsk socker
½ st riven citron
1 påse nachochips
ev sallad
Gör så här: Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Skölj bönorna i ett durkslag. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med kryddor och sambal oelek tills löken är mjuk. Vänd ner bönorna, krossade tomater och socker. Tvätta och riv skalet från en halv citron, ner i grytan. Låt småputtra i ca 10 minuter. Rör om då och då. Servera böncurryn med ris, varma nachochips och gärna sallad.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar