Det är alltid någon som vill ta våra grönsaker ifrån oss. Är det inte vildsvin, dovhjortar, rådjur, harar, åkersorkar, mullvadar, tvåbenta marodörer eller insekter så är det sjukdomar eller oväntad väderlek som skördar våra ansträngningar. Det är nästan aldrig en rak resa från frö till mun!
Å vad vackra de är de där mörkbruna nattfjärilarna som flyger omkring i trädgården och i växthusen under sommarkvällarna. Eller? Ja det var så jag tänkte första gången jag blev utsatt för grönsaksfly. Jag fattade ju inte de negativa konsekvenserna av att några vackra nattfjärilar flög omkring bland tomaterna i växthuset. Den här angriparen och detta exempel exemplifierar odlarens vardag och utvecklande av medvetenhet, för det är sannerligen en mångsidig resa att bege sig in i odlandet. Den som inte utvecklas går under eller slutar att odla.
När angriparen, som i det här fallet kommer in som mor och far, som vackra fjärilar i ens odling, är det inte jättelätt att förstå att det är aliens på besök. Först efter att man själv blivit drabbad kan bilden så smått börja klarna. Vid vissa angrepp står man ganska länge helt oförstående av vad man blivit drabbad av. Grönsaksfly är för mig ett sådant praktexempel när det drabbade mig. Jag såg dem inte förrän ganska sent vid första angreppet. Bara dess avföring som låg lite här och där.
Jag har faktiskt aldrig upptäck dessa fjärilar som ägg utan det är först när de är i larvform som dessa kameleonter ( för de kan uppträda i många olika färger), lever rövare kring våra grönsaker och går att se. Först brukar det vara deras avföring man ser, som i bilden till vänster och sedan eller i samband med detta ser man ofta att någon eller något ätit på ens grönsaker.
Larverna älskar tomater
På tomater går larverna på frukterna och de sitter skyddade på de gröna tomaterna i samma färg som tomaten och gnager och gnager. De brukar inte äta rent utan ta några rejäla tuggor här och där för att sedan gå till nästa tomat. Låter man dem hållas kan de orsaka stor skada. Anar man att dessa odågor gnager på ens grönsaker ska man skaka på plantorna kort och bestämt, då brukar de avslöja sig genom att ramla ner på marken eller på jorden.
De kan också ge sig på kål och sallat och andra grönsaker.
Larvens utseende
Larverna är ganska stora och tunga. Till en början är de gröna med en mer eller mindre gulaktig rand längs med sidorna är också kännetecken. Senare blir färgen ner blek och övergår till beigebrun.
Jag fångade en larv som satt och gnagde på en kålplanta på Nordanby Ängs trädgård i höstas. Den fick arbeta som obetald modell och krypa omkring på en planka på balkongen medan jag fotograferade den med vårt makroobjektiv. Larven är ganska vitaktig, vilken kan betyda att den är ganska gammal och på väg att snart förpuppas.
Förpuppning i jorden
När larven förpuppas blir den till en mörk oxblodsfärgad kokong som är 2-3 cm lång. Förpuppningen sker i jorden och vi har ganska ofta sett den när vi grävt i våra rabatter och land utomhus. Under vintern är grönsaksflyet i puppstadiet, på våren kläcks fjärilen och lägger sedan sina ägg på undersidan av bladen på ens växter och sedan börjar larverna kalasa på det som finns.
Ibland kommer frågan om grönsaksfly kommer med köpejord eller köpta plantor från butiker och handelsträdgårdar. Det är svårt att svara på den frågan. Det är möjligt att man kan få med sig puppor i köpejord, men vi är inte säkra på att det är så.
Bli av med skadegöraren
När man ser att någon ätit på tomaterna, kålen eller sallaten är det larver man ska titta efter. Vi brukar skaka på plantorna så att de ramlar ner. De brukar ofta rulla ihop sig till en boll och ibland rullar det iväg så att man inte ser vart de tagit vägen. Så håll koll! När man hittat larverna kan man ha ihjäl dem eller på annat sätt få dem att hålla sig långt ifrån odlingen.
Man skulle också kunna gräva runt i jorden för att leta efter pupporna. Men det är inte säkert att de puppor man hittar är just grönsaksflypuppor. Andra typer av nattfjärilar kan nämligen ha liknande puppor. Googla på grönsakfly så kommer du kunna se hur puppan ser ut, vi har ännu inte tagit någon bra bild på kokongen.
Eftersom nattfjärilar är mest aktiva kvälls- och nattetid kan det vara svårt att upptäcka dem när de är igång. Men i växthuset kan man ibland se någon som sitter och vilar sig i ett skrymsle.
Hur äggen ser ut vet vi inte.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar