Din varukorg är för närvarande tom!
Grönkålspaj med ädelost

Grönkål hör verkligen julen till. Det är kanske för att grönkål är så god just nu. När grönkålen fått smaka på vinterns väderlek händer någonting med smaken, den bli mer angenäm. Istället för att göra en stor paj, kan man göra minipajer – perfekt till julbordet. Vi brukar använda gamla pastejformar. Receptet nedan passar också för en stor paj i en vanlig pajform.
Lek med våra recept
Det är inte bara kylan som gör grönkålen smakligare. Den och många andra växter förädlas av tillagningen så att en ny och djupare smak framträder. Den lite mer fylligare och mognare smaken passar så otroligt bra med ost, I det här receptet har vi använt Saint Agur men du kan välja en annan ost ifall du tycker att denna är för smakrik. Det passar med chevre, Västerbotten eller varför inte en vällagrad prästost. Följ gärna inte våra recept till 100% utan lek med dem så att de passar dig. Se dem som en grund att arbeta utifrån. Som någon att hålla i handen men att man släpper taget lite då och då.
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 1 msk kallt vatten
- 1 tsk salt
Fyllning
- 2 ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5-1 tsk salt
- svartpeppar
- 100 g grönkål till till småpajer ca 200g till en stor.
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk rapsolja
- 150 g ädelost
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och knåda ihop till en fin deg. Kavla ut degen och lägg den sedan i en pajform eller i mindre former och nagga lite med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.
Hacka grönkål, lök och vitlök och stek sedan grönsakerna i oljan i några minuter. Lägg blandningen i pajskalet/pajskalen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och lite svartpeppar och häll över grönkålsblandningen i formen/formarna. Smula över ädelosten.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter för minipajerna. En stor paj behöver gräddas i ungefär 40 minuter gärna i 175 grader.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Grönkålspaj med ädelost”
Kan man frysa dessa?
Äta kalla el varma?Pajerna kan frysas och ätas både varma och kalla.
Lämna ett svar