Groddat bröd

Groddat bröd

Det här är ett saftigt bröd baserat på groddat bovete och mandelmjöl.  Brödet har en något söt karaktär utan att den innehåller något tillsatt socker. Själva brödsmaken har vi förstärkt med hemodlad kummin som ger brödet en rustik smak. På bilden har vi använt cashewnötssmör och mandelsmör som pålägg och toppat smörgåsarna med alfalfa och gröna linser som vi groddat.

Ingredienser
6,5 dl groddat bovete ( mellan 4-6 dagar)
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1/2tsk salt
0,5 dl vatten
1, 5 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
Smör till brödformen

Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda all ingredienser förutom 0,5 dl solroskärnor och 0,5 dl linfrön. Stavmixa till en slätkonsistens. Blanda i 0,5 dl solroskärnor och linfrö i smeten och rör runt så att allt beblandas. Smörj en brödform med smör och klicka i smeten och fördela den jämt i formen, gärna med blöta händer. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min. När brödet är färdiggräddat stjälper du upp det på ett galler så det får svalna. Håller i ca 4 dagar i rumstemperatur stående med snittytan mot skärbrädan.

Så här groddar du bovete:
Låt bovetet ligga i en skål med kallt vatten i ca ett dygn.
Sila sedan av vattnet och byt ut vattnet varje morgon och kväll.
Efter 3-5 dagar ser groddarna ut som på bilden.
Groddarna är supergoda att ha i en sallad eller som smörgåspålägg.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *