Din varukorg är för närvarande tom!
Gräsklipp till vår torra jord
Våra grödor växer, om än lite sparsamt. Potatisen har tagit sig fint. Men allt annat verkar ta lite tid på sig. Vår jord har visat sig vara väldigt sandig och skulle behöva mycket mer organsikt material. Jorden har svårt att dra åt sig fukt och när man vattnar hamnar vattnet konstigt nog mest överst i pölar och vill inte tränga sig ner. I några av bäddarna har vi blandat ner vår bokashikompost, men vi hade tyvärr inte tillräckligt, 130 liter räckte märkligt nog inte långt. Nu har vi blandat i lite gräsklipp i jorden och hoppas på ett bättre resultat. Vi har också gödselvattnat med EMA för att tillföra goda mikroorganismer till jorden. EMA är ett slags gödselvatten som innehåller samma mikroorganismer som finns bokashikompost-processen. Man brygger det själv eller köper det färdigbryggt. Vi har bryggt vårat själv, mer om det vid ett senare tillfälle.
Vår lökbädd har tagit sig bra och snart, kära grannar kan vi börja gallra. Man drar då upp hela löken med blast där de sitter som tätast. Dessa minilökar kan ätas som vårlökar.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Gräsklipp till vår torra jord”
Hej, jag skulle garna höra hur du brygger EMA?
Tack pa forhand!
Bodil
Hej. Det kommer här. Vill du ha det rätta proportionerna så hojta till igen. Vi köpte melass, EM och jäskärl från ett företag som heter Greenfoot https://www.greenfoot.se/
Här kommer du till vårt inlägg om EMA. https://farbrorgron.blogspot.se/2012/06/emema.html
Tack!!! det var verkligen intressant lasning! jag laste i artiklen at det skulle vara: 9 dl vatten med 0,5 dl EM och 0,5 dl rörsockermelass,
jag blev valdigt intresserad av bakashi, det later ju fantastiskt bra. Jag vill garna leva sa naturligt som möjligt (sa gott det nu gar i en en storstad..)
om jag har forstatt ratt sa behover jag for att börja med bokashi, luftatakarl och EM? det verkar som man sen kan blanda EM med vetekli for sin egen bokashimix, jag investerar garna for en battre miljö, men samtidigt köpa sa lite som möjligt "extra" utan gora det sa naturligt som möjligt..
ar det mycket battre med jaskarl an i en petflaska tror ni?
vilken spannande blogg ni har!
tack pa forhand!
Bodil
[…] Läs mer om dessa gödsel: Göra eget ogräsgödsel och ensilage, Gräsklipp till vår torra jord […]
Lämna ett svar