Under hösten brukar ett flertal växter angripas av gråmögel. Detta brukar inte kännas särskilt kul. I den här artikeln berättar vi mer om detta gissel och hur man kan undvika det.
Har man som vi dragit upp en massa plantor från frö, vårdat dem väl och lagt ner både en massa tid och energi känns det ganska ledsamt när man inser att ens odling drabbas av sjukdomar eller ohyra. Som odlare får man efter några säsongers odlande inse att så är det. Det finns alltid några andra som vill åt ens grödor, antingen är det sniglar, grannar eller kanske bladlöss. Men det kan också vara det hemska och ödeläggande gråmöglet.
Under hösten kan det vara svårt att bli av med angreppen om det väl fått fart. Men det kan finns några sätt att minska på dess framfart eller förhindra att angreppen snabbt blir mycket värre.
Gråmögel – den gråa förödelsen
Gråmöglet ”Botrytis cinerea” brukar kunna ses lite varstans i odlingen under september och oktober. I bästa fall i senare delen av hösten eller i värsta fall början av september, ja ibland tom i augusti. Hos oss visar sig mögelsvampen varje år, främst på höstkanten. Läser man på om svampen förstår man att angreppen kan börja redan på våren och syns så som svarta små prickar. Angripna blomknoppar kanske inte ens blommar. Frukter och bär som tidigt fått besök av möglet blir bruna och vattniga. Det är inte säkert att man upptäcker gråmöglet i detta skede eller förstår att det är gråmöglet som kommit.
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar